dinsdag 29 januari 2013

wemakenalleszelf

Ondanks dat ik heel erg op mijn privacy gesteld ben start ik toch met een Blog. Je kunt immers op www (world wide web) zetten hoeveel je kwijt wilt.

Waarom?

Om mijn 'visie' te delen. Klinkt heel ingewikkeld maar de titel van deze blog zegt het eigenlijk al.

Ik (we) maken alles zelf. Klinkt heel zwaar (is het niet)
Korte uitleg; veel producten die te koop zijn kun je heel goed zelf maken / koken / kweken enz. enz.
Tevens huur ik een aantal jaren een volkstuin. Daar is nu nog geen weer voor dus daar vertel ik later wel wat over.

Voordeel "wemakenalleszelf"
- er zitten minder E nrs. in of andere toevoegingen die wellicht helemaal niet goed voor een mens zijn.
- het is goedkoper
- je hebt meer voldoening van je werk
- ik heb er lol in
- ik ruil / wissel vaak recepten uit met vrienden/familie

Wat maak ik dan zoal zelf:

Rauwkosten
Sauzen
Soepen
Vleesgerechten
BBQ artikelen
Inmaak
kado's

enz. enz.

Ik zal regelmatig een recept op mijn blog zetten die eenvoudig, lekker en voedzaam is.
Over smaak valt niet te twisten. Als je iets niet lekker vind, dan is dat zo. Proeven kan altijd.

Vandaag een recept voor Turkse pizza's:

Turkse pizza

Recept is voor 2 personen:
Voor 8 pizza’s (doorsnee ca. 15-20 cm.)

250 gram bloem                    
50 ml. Olie                     
150 ml. Warm water       
Theelepel zout                

Werkvolgorde:

Was je handen.
Zet alle spullen klaar.
Weeg en meet de ingrediënten af.

Zeef de bloem en doe dit samen met het zout in een kom.
Giet de olie in een kuiltje en voeg het water toe.
Roer dit totdat er een mooi glad elastisch deeg ontstaat.
Verdeel het deeg in 8 stukjes en rol hier 8 balletjes van.
Laat het deeg even rusten.
Bestrooi het stuk bakpapier met wat bloem en rol hierop elk balletje tot een (ronde) lap van 15-20 cm  doorsnee met behulp van een deegrol.

Bak de pizza in een droge koekenpan 1 minuut aan elke kant.


Beleg 4 pizza’s met spinazie-mengsel (vegetarisch)

Beleg 4 pizza’s met gehakt-paprika-mengsel

Dit gaat op de pizza:


5 blokjes spinazie           
1- 2 lepels geraspte kaas 
1 theelepels Lachmancun (Turkse pizzakruiden)
Zout/peper

Warm de spinazie 1-2 minuten in de magnetron op de hoogste stand.
Roer daarna de kruiden en de kaas erdoor. Daarna nog ca. ½ minuut goed doorwarmen.
Eventueel iets zout/peper toevoegen.
Beleg de pizza met dit mengsel. Vouw de pizza dubbel. 

100 gram rundergehakt
2 theelepels lachmancun kruiden
1 eetlepel paprika puree
1 eetlepel tomatenpuree
Stukje ui heel fijn gesneden.
Ietsje water
Zout/peper

Snipper de ui heel fijn.
Doe de gehakt in een magnetronschaal met de kruiden, gesnipperde ui en de paprikapuree en tomatenpuree.
Voeg 1-2 eetlepels water toe. Bak dit ca. 1 minuut op de hoogste stand in de magnetron.
Met een vork het mengsel klein maken  daarna goed omroeren en nog 1 minuut bakken. Kijk of het gaar is! Zo niet dan nog 1 minuut.
Is het te droog dan 1 lepel water toevoegen.
Proeven dan eventueel nog wat zout en peper toevoegen.
Beleg de pizza met het gehaktmengsel.
Vouw de pizza dubbel.
Je kunt de pizza warm of koud eten.

Nb de kruiden en de paprika puree zijn te koop bij een Turkse winkel.

1 opmerking: