maandag 8 april 2013

'ons kind wordt 18'


Mijn  kind wordt 18

Allereerst is het een heugelijk feit dat je kind 18 wordt.

Wat mag je allemaal als je 18 wordt / Wat veranderd er allemaal:

·         Je mag autorijden
·         Actief en passief kiesrecht (je mag stemmen / je mag gekozen worden )
·         Je ouders krijgen geen kinderbijslag meer
·         Je ouders krijgen geen kindgebondenbudget meer
·         Je kind is niet meer gratis meeverzekerd voor de ziektekosten
·         Eventuele alimentatie wordt rechtstreeks naar het kind overgemaakt
·         Je hebt recht op zorgtoeslag
·         Studerende kinderen hebben recht op een basisbeurs en eventueel een aanvullende beurs
·         Jongeren die met 18 jaar nog op school zitten (voortgezet onderwijs) vallen tussen wal en schip. Ouders krijgen geen kinderbijslag meer maar je hebt nog geen studiefinanciering. Er is dan een zgn ‘tegemoetkoming scholieren’. Deze moet je aanvragen bij de DUO-IB groep.
·         Ouders zijn nog wel wettelijk verplicht om  te voorzien in de kosten van hun levensonderhoud en  studie tot je 21e jaar.
·         Je ouders zijn niet meer verantwoordelijk voor schulden die je maakt.
·         Vanaf 18 jaar mag je zelf ‘overeenkomsten aangaan’. Je mag bijvoorbeeld een lening afsluiten, rijles nemen een abonnement afsluiten zonder toestemming van je ouders.
·         Vanaf 18 jaar zijn je ouders niet meer aansprakelijk voor eventuele schade de je maakt. Dit valt onder de zgn WA verzekering.
·         Als je een voogd hebt, stopt dit bij je 18e  verjaardag.
·         Je mag vrij beschikken over een erfenis (tenzij dit in een testament anders geregeld is)
·         Vanaf 18 jaar is het strafrecht voor volwassenen van toepassing.

Het is me nogal wat als je kind 18 wordt. Het bovenstaande heb ik van Internet geplukt. Ik heb zelf nog wel wat aanvullingen:
·         Je mag over je eigen banktegoeden beschikken
·         Je moet betalen voor je betaalpakket bij de bank
·         Bibliotheek is niet meer gratis
·         Je bent niet meer meeverzekerd bij je ouders voor een begrafenis verzekering.
·         Je bent niet meer meeverzekerd bij je ouders voor een doorlopende annulerings- en/of reis verzekering.

Ik zal ook nog wel het een en ander vergeten zijn, daar komen we in de loop van de tijd dan wel achter. Natuurlijk is het allemaal geen kommer kwel  en ellende als je 18 wordt (bent) maar ik heb over een aantal punten wel mijn bedenkingen.

Mijn zoon heeft geen inkomen, nee ook geen zaterdag baantje. (hij heeft gefolderd maar dat doet nu de jongste zoon) Waarom geen baantje meer? Hij loopt 3 dagen stage in de week en gaat 2 dagen naar school. Hij heeft vanwege het examenjaar  ook nog flink wat huiswerk en leerwerk. Op zaterdag dan nog werken is een te grote belasting voor hem.

Geen inkomen:

Maar je moet wel

·         Een ziektekostenverzekering hebben
·         Een telefoonabonnement (of pre paid) (is geen moeten maar zonder…….)
·         Een begrafenis verzekering hebben
·         Betalen voor je betaalpakket bij de bank (is slechts 4,30 per kwartaal maar toch……)
·         Voor de vakantie een reisverzekering
·         Kleding en eten

Natuurlijk gaat hij als hij zijn diploma heeft (juli dit jaar) een vakantiebaan zoeken maar met de huidige werkloosheid in dit deel van het land zal dit heel moeilijk worden.

Voor al die kosten die ik hierboven heb genoemd moeten wij als ouders de knip trekken. (nu niet allemaal boze dingen naar mij toe sturen, wij zorgen goed voor onze zoon – wij betalen alles voor hem) Toch een kleine ergernis, je vraagt zorgtoeslag aan - hij krijgt de volle mep (is ca 80 euro?) maar een beetje verzekering; basispakket+aanvulling+tandarts € 122,71. Blijft voor ons als ouders het te betalen bedrag over van € 42,71. Fijn dat de regering zoiets heeft  bedacht. Natuurlijk kun je alleen een basis pakket nemen (is 98,78) of shoppen bij  ziektekostenverzekeraars naar de aller aller goedkoopste  of een heel hoog eigen risico nemen maar het zijn niet alleen de kosten - je moet ook kijken wat je krijgt voor dat geld. Tandartverzekering is noodzakelijk,  zoonlief heeft ooit een ongelukje gehad, heeft nu 2 'geplakte' tanden en die vallen er af en toe af. Deze reparatiekosten zijn vrij fors. Tja verzekeren kost geld, je weet nooit of je er veel of weinig gebruik van gaat maken maar niet of heel laag verzekerd zijn is ook geen optie.
Wij kunnen bij de DUO – ib groep een tegemoetkoming scholieren aanvragen maar onze zoon moet nog maar 2-3 maanden naar school. Ook is er een mogelijkheid om via de belasting ‘bijdrage kosten levensonderhoud kind’  te ontvangen. Informatie hierover is te vinden op rijksoverheid.nl We zullen eens goed bekijken wat de mogelijkheden zijn.  Na de zomervakantie zal onze zoon een bbl gaan volgen, dan gaat hij 4 dagen werken en 1 dag naar school. Met het inkomen dat hij dan verdiend zou hij zijn eigen ‘broek hoog moeten houden’
Ook de bank snap ik niet helemaal. Als je studeert dan krijg je een gratis studenten rekening. Als je naar school gaat (en dus geen inkomen hebt) dan moet je betalen voor je betaalrekening. Uiteraard heb ik dit gemeld bij de bank, ik kreeg een ‘vreemde’ reactie; “mevrouw, deze klacht hebben we nog nooit gehoord” . Ja hoor onze zoon is de enige in Nederland.
Voor de ziektekosten hetzelfde verhaal, alleen als je studeert krijg je een studentenverzekering, bij een mbo opleiding of gewoon voortgezet onderwijs niet.
Verder hebben we een fijne 18e verjaardag gevierd met gebak, ballonnen, eten en wat te drinken met vrienden en familie. En het was heel gezellig.

 

3 opmerkingen:

 1. Gefeliciteerd met deze mijlsteen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wauw, 18 is echt wel een mijlpaal! Onze dochter wordt 21 juni 18!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Allereerst natuurlijk van harte gefeliciteerd met die mijlpaal. Je vergeet er nog eentje waar wij met de oudervereniging achter zijn gekomen. Op de dag dat je kind 18 wordt heb je geen inzage meer in zijn cijfers.
  De begrafenisverzekering kun je gewoon zolang hij/zij thuiswoont door laten lopen op je eigen polis.

  BeantwoordenVerwijderen