woensdag 17 april 2013

voedselverspilling van 1 week

Zoals beloofd (vooral aan mijzelf) een overzicht van wat er de afgelopen week in de vuilnis  is beland aan voedselverspilling. Dus niet het echte afval maar echt verspilling.

In de 1e kolom wat er verspild is en in de 2e kolom een reden en/of een smoes.

Er is veel brood weggegooid. Hier ga ik wat aan doen. Normaal wordt er per snee boterham uit de vriezer gepakt maar in de  brood lade liggen de laatse tijd veel andere produkten.
We eten deze week / volgende week maar eens wat meer uit de vriezer. Dan kunnen die produkten terug naar een andere lade (of gewoon opeten) en de broodlade kan dan gewoon weer gebruikt worden voor alleen maar brood.
Er passen dan 4 bus broden in.
Overige eten dat weggegooid/verspild is, is gewoon ZONDE.

Aktie die ik ga ondernemen:
  • brood per snee brood wat je gebruikt uit de vriezer halen
  • minder klaarmaken/koken
  • is er wat over - meteen invriezen


Advies: maak ook eens een overzichtje wat je weggooid/verspild hierdoor word je wel met je neus op de feiten gedrukt.

donderdag reden
4 bruine bollen schimmel / was van zaterdag 6-4
2 bosuitjes uitgedroogt
2 nectarines schimmel
sla aangemaakt ca. 6 eetlepels te veel klaargemaakt / aangemaakte sla is niet te bewaren
4 gebakken roseval aardappeltjes te weinig om te bewaren 
ca. 100 gram italiaanse pastasalade te oud / was van zaterdag 6-4
1 citroen uitgedroogt / onder in de fruitschaal gerold
vrijdag:
4 volkoren boterhammen schimmel
1 eigengemaakte loempia uit elkaar geploft
zaterdag
1 eetlepel mihoen te weinig om te bewaren
3 eetlepels zuurkoolstamppot te weinig om te bewaren
6 'bolletjes' uienbrood schimmel
4 sneetjes brood uit elkaar gevallen
portie nasi + sate van maandag 8-4 / gedacht dat het in de vriezer was gedaan door manlief
zondag:
niets
Maandag
halve pot rode kool vergeten / oud
2 boterhammen uit elkaar  gevallen 
3-4 eetlepels champignonsaus vergeten / oud
Dinsdag:
1,5 boterham met hazelnotenpasta zoonlief 'lust' het brood niet
restantje geraspte kaas schimmel
2-3 eetlepels rauwkost verkleurd, slap niet meer geschikt voor conusmptie
woensdag
6 sneetjes brood schimmel

4 opmerkingen:

  1. wow. Mijn score: een aangevreten boterham met kaas die een bezoeker voor zichzelf had gesmeerd en toen half had laten staan. Ik gooi eigenlijk nooit eten weg. Kleine restjes eten we 's avonds laat op of de volgende dag bij de lunch.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk item.
    Zelf hoef ik zelden iets weg gooien. Voordeel van het alleen wonen. Je kunt alles afgepast kopen/koken/eten. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dat is een hele lijst... Misschien kan je je weekmenu zo opstellen dat de eventuele restjes van vandaag altijd passen bij het menu van morgen. Vele groentjes kunnen zo door de pastasaus of in een rijstschotel geroerd worden. Of bij brood gegeten worden, lekker en veel gezonder dan broodbeleg.
    Als je dit goed bijhoudt, en je je bewust bent van de hoeveelheden die je koopt/kookt, kan je over een tijdje wel gemakkelijk je aankoop- en kookgedrag aanpassen op de juiste hoeveelheden.
    Ik vind het wel een opmerkelijk positief feit dat jullie zich niet overeten. De kleine restjes getuigen hiervan, je had ze evengoed nog naar binnen kunnen spelen, maar of dat nou zo gezond is...
    Bewustwording is een mooi begin! Ik moet er ook maar eens mee aan de slag...

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Waarom zou je iets weggooien omdat het 'te weinig is' om te bewaren? (En dan niet een restje dat op een bord is achtergebleven of 3 slierten spaghetti) 4 aardappeltjes of 3 lepels zuurkoolstamppot, gooi ze in een minidoosje in de ijskast en als je dan zin hebt in iets hartigs tussendoor, snoep je een aardappeltje of een hapje stamppot (sommige stamppotten zijn ook lekker als broodbeleg, zelf lust ik geen zuurkool, dus ik weet niet hoe dat gaat smaken :D).

    Ik ben hier overigens terecht gekomen via Foodsharing, maar ik ga de rest van je blog straks eens bekijken.

    BeantwoordenVerwijderen