zondag 16 juni 2013

KLEDING


'Prijsacties zetten kledingbranche onder druk'

Het inzetten van prijsacties heeft ingrijpende gevolgen voor de omzet en winst van de modebranche. Kledingwinkels kiezen voor steeds hogere kortingen, waardoor de marges zo ver teruglopen dat de winkels zichzelf kapotconcurreren. Dat concludeert ABN Amro in een woensdag gepubliceerd onderzoek onder dertienhonderd respondenten.

De faillissementsgraad in de detailhandel is in vijf jaar tijd opgelopen van 0,45 procent naar 0,83 procent eind vorig jaar. Michiel Koster, sectorspecialist bij ABN AMRO, verwacht dat dit percentage in 2013 zelfs toeneemt tot 0,93 procent. Dat is fors hoger dan in de meeste sectoren. Naar schatting vindt tachtig procent van die faillissementen plaats in de non-foodsector.
De kledingbranche staat al sinds 2007 onder stevige druk vanwege voortdurende omzetdaling. Ook in de eerste drie maanden van dit jaar kromp de omzet, met ruim tien procent. Bij damesmode is de afname zelfs meer dan twaalf procent.
Voornaamste oorzaak voor de daling is - naast het slechte lenteweer - dat consumenten steeds beter op aanbiedingen letten, zo blijkt uit het rapport. Liefst 54 procent van ondervraagden gaf aan de aanschaf van kleding uit te stellen tot de uitverkoop. Dit geldt volgens ABN AMRO vooral voor vrouwen, die zeer gevoelig zijn voor het kopen van kleding tijdens de opruimingsperiode.

Door: Novum  

Als ik het bovenstaande artikel lees dan zie ik mijn eigen koopgedrag. Ik wacht ook tot de uitverkoop. De meeste kleding kun je dan aanschaffen voor 30% van de ‘normale’ prijs of soms nog minder. In feite goed voor mijn knip maar zoveel kledingwinkels die daardoor failliet gaan........

 Ik hoef niet ‘up to date’ ‘als trendsetter’ erbij te lopen. Een jurk / rok / broek/ blouse / Jas  2013 kun je nog prima dragen in 2014- 15 enz. Ik kijk altijd wel of het een beetje een  ‘basic’ is of gemakkelijk te combineren is met een ander kledingstuk. Een spijkerbroek met een basic shirt en een bloesje en een jasje altijd goed. Jurk met datzelfde jasje… weer een combinatie.

Aanbiedingen zijn natuurlijk ook altijd prettig ( 1+ 1 gratis / de helft van de helft / 2 halen 1 gratis) Op dit moment zijn er nogal wat acties. Ik vul mijn kledingkast aan met draagbare kleding die niet erg modegevoelig is, dan heb je er langer wat aan. Ook koop ik over het algemeen genomen meer  ‘winterkleding’. Met winterkleding doe je langer  oktober tot eind maart soms april. Zomerkleding is een veel kortere periode.

Hoe koop jij kleding? Modebewust / 2e hands / veel / bijna nooit / kringloop / basic / als het echt ‘moet’ / krijgen ???

6 opmerkingen:

 1. Heel gek eigenlijk maar 'k heb meer zomer- dan winterkleding in de kast. Komt misschien ook omdat zomerkleding qua kleur vuilgevoeliger is ;),
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ik koop voornamelijk 2e hands kleding ,meestal in de kringloop, met een enkele keer iets nieuws als iets vervangen moet worden en ik 2e hands niet kan slagen zoals voor een winterjas dit keer en als ik schoenen en ondergoed nodig heb die koop ik wel altijd nieuw,maar dan wel in de opruiming of een outlet store, voor mij is het geen kwestie van niet willen uitgeven,maar van niet kunnen uitgeven.als ik uit wil komen met mijn geld moet ik zeer goed puzzelen wat wel en niet mogelijk is.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je stukje zet me aan het denken. Ook langer met kleding doen of repareren is slecht voor kledingzaken. Toch ga ik straks mijn kringloopbroek van 2 euro inkorten en dragen met de ware dagen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. wij hebben een kledingbudget van 100 pp per jaar,
  klinkt weinig, maarrrr ik maak heel veel zelf, koop stofjes voor 1 euro p mtr.
  koop bij de kringloop de leukste dingen.
  moet wel zeggen dat het bij ons geen moeten is maar een uitdaging.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Je stukje zet aan tot denken. Natuurlijk gaan we allemaal voor de laagste prijs en er leuk uitzien. Oké ik let dan wel op dat het niet in 3de wereld landen gemaakt is door kindjes. Maar als ik online goedkoper kan dan in de winkelkrijgen dan is de keuze makkelijk gemaakt.
  Ik ben me ervan bewust dat we zo de middenstand/ detailhandel zwaar benadelen. Juist even het dorp inlopen voor een koopje is de charme van het wonen hier en ik moet er niet aan denken dat er leegstand komt. Tja?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Volgens mij ligt het ook aan het feit dat er veel te veel kledingwinkels zijn. Hier op het plein zit een klein winkelcentrum, en daar zitten al 7 kledingwinkels. Als er een andere winkel dicht gaat, komt er vaak een kledingwinkel voor in de plaats. Ze concureren elkaar weg. Minder kledingwinkels zou hier niet zo'n probleem zijn. Graag zelfs, misschien komen er dan nuttigere winkels voor in de plaats.

  Zelf koop ik veel tweedehands kleding bij de kringloop.

  BeantwoordenVerwijderen