dinsdag 25 juni 2013

zelf sausjes maken

Ik las bij N(eur)otje een kleine oproep voor sauzen maken (en natuurlijk haar spetterende recept - ga ik zeker maken)

Ik maak eigenlijk alle sauzen zelf. Een paar recepten:
Alle recepten zijn voor zeker 4 personen.
Heb je teveel saus, invriezen of in schoongemaakte jampotjes doen (kokend erin, potje dichtschroeven en op kop af laten koelen)
Een saus kan eigenlijk nooit mislukken. De saus op smaak krijgen is een kwestie van kruiden/specerijen toevoegen en proeven.

Lasagnasaus:

Bechamelsaus:
30 gram boter
30 gram bloem
500 ml. melk
zout en peper.

Smelt de boter in een pan, voeg in 1 x de bloem toe (je krijgt dan een bal) Voeg meteen scheutje voor scheutje de melk toe totdat er een gladde saus onstaat. Saus ca. 7-10 minuten laten koken.

1 blikje tomaten blokjes
1 blikje tomatenpuree.
basilicum
oregano
kerrie
paprika
(zout) en peper
olie

Verhit de olie, voeg de tomatenpuree toe en ontzuur deze (ontzuren is op een hoog vuur de puree verhitten)
Voeg de tomatenblokjes toe en de kruiden. Voeg de bechamelsaus toe en als het te dik is nog wat water (of bouillon) Lasagnesaus moet niet te dik zijn, de lasagne bladen nemen nog heel veel vocht op.

Wil je saus met groenten en gehakt dan deze volgorde:
Verhit de olie, bak het gehakt met de kruiden rul. Schuif het gehakt wat aan de kant en voeg de tomatenpuree toe en ontzuur deze even. Voeg de tomatenblokjes toe en de roerbakgroente. Voeg daarna de bechamelsaus toe. Is het te dik dan nog wat water of bouillon toevoegen.

Lasagne afgewisseld met de saus in een ovenschaal doen. Als laatste bovenop wat plakjes tomaat leggen en geraspte kaas. Ca. 40-50 minuten in de oven op 190-200 graden Celsius.

Champignonsaus:

1 gesnipperde ui
250 gram champignons
zout en peper
1 bekertje slagroom (200 ml.)
bindmiddel

Verhit de olie en fruit de ui glazig. Voeg de aan plakjes/partjes gesneden champignon toe en bak dit even mee. ZET DE PAN VAN HET VUUR en voeg de slagroom (op kamertemperatuur) toe.
Voeg zout en peper naar smaak toe. Laat de saus gaar/in koken. Is de saus te dun dan wat binden met een bindmiddel (maizena/aardappelmeel etc)

Kaassaus: (je kunt ook het halve recept maken dan heb je ca. 250 ml. saus)
Maak de bechamelsaus. Voeg op het allerlaats een handvol geraspte kaas toe.

Kruidensaus
Maak de bechamelsaus. Voeg (vers) gehakte kruiden toe.

Ajam Pangang saus
Saus
2
uien (middelmaat) zeer fijn gesneden/gehakt
2 tenen
knoflook ook zeer fijn gesneden/gehakt
3 EL olie (zonnebloem)
5 DL warme bouillon (vlees)
2 TL Djahe (gemberwortel)
1 TL
Sambal Oelek
9 EL Tomatenpuree (twee blikjes van 140 gram)
3 EL Rijstwijn (Sake) of Sherry
5-8 EL azijn
5 EL
Suiker (Javaanse/Riet of basterdsuiker)
Eventueel Maïzena/bindmiddel
Olie heet laten worden, ui fruiten. omatenpuree toevoegen en ontzuren (ontzuren is goed heet bakken en omroeren)
Afblussen met de bouillon, daarna alle andere ingrediënten toevoegen. (behalve het bindmiddel)
Door laten koken tot de gewenste dikte.
PROEVEN, is het te zoet dan nog azijn toevoegen, is het te zuur dan suiker toevoegen.
Heet afvullen in schone potten. Potten omdraaien en aflaten koelen.
of
Meteen nuttigen
Lekker bij nasi / bami / mihoen / gebakken ei

Hete chilisaus

125-150 gram rode pepers (voor hete saus / inclusief pitjes)
1 ui
Ca 6 cm gemberwortel (of gember uit een potje)
1/8 liter witte (wijn)azijn
1 dl water
500 gram suiker

Was en snijd de peper in grove stukken. (voor hete saus / inclusief pitjes)
Snipper de ui
Hak de gember fijn.

Wijnazijn / water / suiker in een pan verwarmen

Voeg rode peper/ui/gember toe kook dit zachtjes 15 minuten

Maal met een staafmixer alles fijn. Kook de massa nog 2-3 minuten.

Vul af in jampotten, koel bewaren.
  Tomatensaus:

1 blik tomatenpuree (ca. 140 gram)
1 gesnipperde ui
zout/peper
bouillon
Olie

Verhit de olie in een pan. Voeg de ui toe en fruit deze even. Voeg de tomatenpuree toe en ontzuur deze even. Voeg bouillon toe totdat je een gladde saus hebt. Voeg zout en peper toe.
Is de saus te dun dan eventueel wat bindmiddel toevoegen.


10 opmerkingen:

  1. ik eet zelf wel sauzen door pasta, rijst of bonenschotels, maar verder geen sauzen bij bijvoorbeeld groentes zoals asperges of brocolli, mijn dochter vind dat wel lekker en die wil eigenlijk alleen pakjes, voor de enkele keer dat zij saus bij een groente wil neem ik niet de moeite om het zelf te maken, bij alle andere dingen wel ,ook dressings voor salades maak ik zelf.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank je wel. Ik was de dader die vroeg om die twee sauzen. Ben er erg blij mee wat je hier schrijft en ga het ook zeker proberen.
    Zet je deze sauzen svp ook bij de recepten?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het is zo makkelijk hè. Ik maak ook graag champignonragout zelf. Als gasten hier dat eten, vragen ze altijd waar ik het gekocht heb. Nou nergens dus, zelf gemaakt (recept staat wel ergens op mijn blog). Zitten ze toch altijd even raar te kijken. Terwijl wij het de gewoonste zaak van de wereld vinden om dat zelf te maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Als ik vis eet maak ik altijd de saus meteen in de pan.

    Vis even aanbakken en eruit halen, bakvet losroeren met scheut melk en kuipje smeerkaas en/of geraspte kaas en room/creme fraiche erbij. Of bak kleine stukjes ontbijtspek uit en dan melk en room erbij.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. maak ik ook op deze manier, is lekker makkelijk en smaakvol

      Verwijderen
  5. Zo is een kerrysoep/saus ook snel gemaakt, uitje fruiten in de boter theelepel (of iets meer) kerry erbij bloem erbij, roeren dan water toevoegen event. iets rode peper/prei zout naar smaak of bouillonblokje even door laten koken en klaar.
    Groeten Gea

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je kunt inderdaad de bechamelsaus als basis gebruiken. Gewoon naar hartelust ingrediënten toevoegen.

      Verwijderen