maandag 22 juli 2013

1e oogst courgettes - chutney van gemaakt.

De 1e courgette oogst!  6 prachtige exemplaren, ietsje groter dan de 'groenteboer' formaat maar dat geeft niet want ik maak er chutney van.

Recept:

Courgette chutney
1,8 kg. Courgette in blokjes
900 gram uien in blokjes

900 gram rietsuiker

1,3 liter (inmaak) azijn

Groot stuk gember geraspt

½ eetlepel witte peper

900 gram tomaten in blokjes

2 eetlepels zout

1 eetlepel cayennepeper

Eventueel  1 eetlepel sambal

eventueel (paar teentjes knoflook)
eventueel 1 pompoen (zit in deze chutney ook want ik had nog een pompoen liggen)



 
 
zo ziet het eruit als het bijna 2 uur heeft gekookt
 
potjes omgekeerd af laten koelen




Doe alle ingrediënten in een pan en kook  dit ca. 2 – 2,5 uur tot een chutney.  Laat de chutney goed inkoken tot een saus dikte. Eventueel aan het eind van de kooktijd de chutney iets pureren met een staafmixer.

Tussendoor af en toe roeren! 

(dit is een potje van vorig jaar)
Chutney gloeiend heet afvullen in jampotjes. Deksel erop en ondersteboven op een theedoek af laten koelen.

 
Lekker bij vlees, vis, rijst, stamppot enz. 
 

Je kunt hiervoor ook de courgettes gebruiken die tot  ‘bommen’ zijn gegroeid. Haal van de te grote courgettes de zaden binnenin eruit. Courgette doorsnijden en met een lepel de zaden verwijderen.
 
Voor een pittige variant; voeg een rode peper toe inclusief de pitjes.

NB recept is voor 13 'normale' potjes ( die van de groente van h ak)

2 opmerkingen:

  1. Dit ziet er echt heerlijk uit! Ga ik snel eens maken!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Lekker! Goed idee, ik heb heel wat planten staan dit jaar.

    BeantwoordenVerwijderen