zaterdag 24 augustus 2013

courgette in zoetzuur en de kosten

Het recept voor courgette in zoetzuur en wat kost dan 1 potje.

Courgette in zoetzuur

Je hebt nodig:
1 kg courgette

je kunt ook de grote ‘bommen’, de te groot gegroeide courgette hiervoor nemen.
2 grote uien,

Eventueel, kleine uitjes

3 eetl. zout
5 dl ijskoud water

Snijd de courgettes in de lengte door, verwijder de zaadlijsten. Snij de courgette in kleine blokjes. Snij de uien in blokjes. Doe alles in een grote kom en strooi er 3 eetlepels zout over,  laat de courgette met ui minimaal 3 uur in de koelkast staan, af en toe roeren.

Na 3 uur giet je het water af. Laat de courgette goed uitlekken. Doe de courgette in een pan en voeg toe:
5 dl azijn
250 gr suiker
2 theel. Kurkuma (of kerriepoeder)
1 theel. dille
1 eetl. mosterdzaad
1 rode of gele paprika in kleine blokjes voor de kleur 

Breng het geheel aan de kook en laat het 2 minuten doorkoken. Doe het zoetzuur gloeiend heet in schone potten. Potten ondersteboven zetten en af laten koelen. Minimaal een week laten staan voor gebruik. Lekker bij oosterse gerechten en bij diverse stamppotten.

De  kosten voor het maken van courgette in zoetzuur:
2 kg courgette eigen tuin
rietsuiker 500 gram 0,41
rode paprika 2 stuks 1,18
inmaakazijn 1 liter 0,59
mosterdzaad 2 eetlepels 0,10
dille uit eigen tuin 2 theelepels
kurkuma 2 theelepels 0,05
2,33  aantal potjes 12 0,19

3 opmerkingen:

  1. Toen mijn ouders nog leefden en we een biomoestuin hadden , maakte mijn moeder dit altijd, Lekker!!!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heb het nooit gemaakt maar lijkt me wel lekker.
    Zal het recept bewaren want volgend jaar hopen we ook courgette in de tuin te hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Lekker hé! Ik heb al 30 potjes in de kelder staan en ook al de nodige weggegeven. Ik maak ook marmelade van courgette, met sinaasappel, gember, suiker en marmello. Wel alles biologisch, dus iets duurder maar ook heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen