dinsdag 24 september 2013

stamppot met courgette en chorizo


Gisteren heb ik de laatste (? er zitten nog bloemen aan de planten) courgettes uit de volkstuin gehaald. Eigenlijk waren we nogal 'courgette moe' maar er stond in het H allo van de Jum bo een courgette stamppot recept. Dit recept heb ik gemaakt (met een kleine aanpassing -meer aardappel, minder chorizo en geen knoflook en meer courgette) en het smaakte heerlijk.


Dus met dank aan de J um bo

aardappelen 1,2 kg. 0,72
chorizo 200 gram 1,89
courgette 3 stuks eigen tuin
rode paprika 1 stuks 0,40
gele paprika  1 stuks 0,40
rode ui 1 stuks eigen tuin
olijfolie scheut eigen voorraad
Italiaanse kruiden 2 theelepels eigen voorraad
melk halve beker 0,20
bladpeterselie hand vol eigen tuin
zongedroogde tomaten 5 stuks 0,325
3,93 0,79 per persoon

Bereiding:

Aardappels gaar koken en afgieten.

zongedroogde tomaatjes met de bladpeterselie in een blender (of met een staafmixer) pureren tot een 'pasta'.  Eventueel een scheutje olie toevoegen. Dit in een schaaltje doen en even wegzetten.

Haal het vel van de chorizo en snij de worst in kleine blokjes. Halveer de paprika's en snij deze  in blokjes. Bak de chorizo in een pan en voeg op het laatst de paprika toe en bak dit gaar. Houdt dit apart.

Snipper de rode ui. Snij de courgette in kleine blokjes. Bak ik een andere (koeken)pan de  rode ui  in wat olie aan en voeg de courgette en de Italiaanse kruiden toe. Bak dit al omscheppend gaar.

Stamp de aardappelen grof, voeg de chorizo-paprika toe en de rode-ui courgette toe (niet stampen maar los erdoor roeren. Voeg wat warme melk toe en eventueel wat zout en peper.

Serveer de stamppot met het zontomaatjes-peterselie puree.
 

3 opmerkingen:

  1. Ik heb de laatste courgette's gebruikt voor marmelade. Courgette/ gember marmelade, heerlijk!
    1150 gram courgette in kleine stukjes
    100. gram verse gemberwortel in stukjes
    2 theelepels gemberpoeder
    alles in een pan doen en 2 uur laten staan
    danaan de kook brengen, paar minuten doorkoken, staafmixer erop en min of meer fijnmaken, 500 gram geleisuiker erdoor
    nog een minuut doorkoken en in potten doen. Potten een poosje op de kop laten staan

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. mocht er nog wat aan de planten aangroeien dan ga ik het zeker proberen. Bedankt voor het recept!

      Verwijderen