vrijdag 11 oktober 2013

Indonesisch lekker zelf maken

Een tijdje geleden heb ik Indonesisch gekookt voor 11 personen. Als je het goed voorbereidt is het helemaal niet veel werk.

Voorbereiding 1:
Enige dagen voor het 'eetfestijn' de sauzen gemaakt en in schone potten met schroefdeksel bewaard.

Saus 1:

Zoet zure saus
4
uien (middelmaat) zeer fijn gesneden/gehakt
4 tenen
knoflook ook zeer fijn gesneden/gehakt
6 EL olie (zonnebloem)
1 liter warme bouillon (vlees)
4 TL Djahe (gemberwortel)
2TL
Sambal Oelek
10 EL Tomatenpuree (4 blikjes van 140 gram)
6 EL Rijstwijn (Sake) of Sherry

10-16 EL azijn
10 EL
Suiker (Javaanse/Riet of basterdsuiker)
Eventueel Maïzena/bindmiddel
Olie heet laten worden, ui en knoflook fruiten.
Tomatenpuree toevoegen en ontzuren (ontzuren is goed heet bakken en omroeren)
Afblussen met de bouillon, daarna alle andere ingrediënten toevoegen. (behalve het bindmiddel)
Door laten koken tot de gewenste dikte.
PROEVEN, is het te zoet dan nog azijn toevoegen, is het te zuur dan suiker toevoegen.
Heet afvullen in schone potten. Potten omdraaien en aflaten koelen.

Saus 2:

Ketjap saus (voor 11 personen heb ik het recept 3 dubbel gemaakt)
1 gesnipperde ui
2 teentjes knoflook
Scheut arachideolie (pinda olie)
2 tl sambal
8 eetlepels ketjap manis
Halve limoen
1 eetlepel bruine basterd
0,2 dl heet water
bindmiddel

 Fruit in de olie de gesnipperde ui en knoflook.
Voeg sambal en ketjap toe.
Voeg de basterd, water en limoensap toe.
Laat het inkoken tot een stroperige saus.

Bindt de saus eventueel met wat bindmiddel. 

Bewaar de saus in schoongemaakte potten met een schroefdeksel.
 
Voorbereiding 2:
Op de dag zelf heb ik 's morgens de  kipreepjes (1,5 kg.) gekruid met zout en peper, gebakken in olie en in een magnetron/ovenschaal gedaan. Hierover heb ik de koude ajam pangang saus gegoten en het vlees + saus bewaard in de koelkast.
 
Verder heb ik 1,5 kg. varkensfilet lapjes in reepjes gesneden gekruid met zout en peper, dit gebakken in olie en hierover heb ik de koude ketjapsaus gegoten en het vlees + saus bewaard in de koelkast.
 
Voorbereiding 3:
Koop 1 kg nasi/bami groente of doe zoals ik, snij het lekker zelf; witte kool, paprika 3 kleuren, peulen, prei, wortel, champignons. ( eventueel courgette / tauge)
 
Maak eigengemaakte nasi/bami kruiden en zet dit in een potje weg tot dat je het nodig hebt.
nasi/bami kruiden onderstaand recept heb ik 4 x gemaakt.
1 theelepel djinten (gemalen komijn)
2 theelepels ketoembar (gedroogde koriander)
1 theelepel djahe (gember poeder)
1 theelepel koenjit (kurkuma)
Indien gewenst: 1 theelepel knoflookpoeder of 1 geperst knoflookteentje
Kwart blokje strassi (garnalenpasta) te koop in de supermarkt
handje vol gebakken gedroogde uitjes (zak coni mex of ander merk)
 

Voorbereiding 4 1 dag van te voren. (recept heb ik 2 x gemaakt.)

Sajoer boontjes 
Ingrediënten voor 4 personen (als bijgerecht)
500 gram sperziebonen
1 grote ui
2 teentjes knoflook
1 el fijngeraspte verse laos (ik gebruikte gember)
2 el santen (ingedikte kokosmelk)
1 tl gula dwaja (eventueel te vervangen door bruine basterdsuiker)
1 flinke tl sambal oelek
500 ml kippenbouillon* (van een bouillonblokje)
arachideolie
 Bereiding
Verwijder de puntige uiteinden van de sperziebonen. Pel en snipper de ui en knoflook. Schil en rasp de laos (of gember). Verhit een ruime koekenpan met olie en fruit de ui en knoflook tot ze zacht maar niet bruin zijn. Voeg de sambal, geraspte laos en suiker toe en fruit even mee.
Voeg dan de kippenbouillon, santen en sperziebonen toe en breng alles aan de kook.
Zet het vuur dan iets zachter en laat de bonen op middelhoog vuur gaar worden en de saus indikken.
Laat het gerecht afkoelen en bewaar het in de koelkast.



En dan moet het gebeuren...........
Pan met water opzetten voor de rijst. Kook de rijst.  Zet de waterkoker aan en gebruik dit water om de mihoen te garen (op de verpakking staat hoe dit moet)
Ondertussen de Ajam Pangang en de Babi ketjap opwarmen. Dit kan in een pan of in de magnetron.
Roerbak de nasi/bami groente.
Giet over de eigengemaakte nasi/bami kruidenmix 100 ml. kokend water en laat dit even staan.
 
Voeg aan de gare rijst de helft van de  nasi/bami groente en de geweekte kruiden toe. Meng dit goed door elkaar.
 
Voeg de andere helft van de groente en kruiden aan de mihoen toe.
 
 
Serveer de nasi en mihoen in een mooie schaal. Serveer de ajam pangang en de babi ketjap in een schaal. Lekker met kroepoek, gebakken uitjes, eventueel een gebakken ei en een zoetzuur van komkommer.
 
En dan nog even de kosten: per persoon € 3,28
 
kipfilet 1,5 kg. 9,19
ketjap manis 1 flesje 0,55
diverse kruiden/specerijen/bouillon/kokosmelk   3,00
mie 2 pakken 1,04
boontjes 2 zakken 1,78
tomatenpuree 1 tube 0,49
paprika's 6 stuks 1,00
prei 1 stuks 0,97
champignons 2 x 400 gram 2,38
wortel/spitskool   0,50
rijst 1 kg. 0,89
komkommer 2 stuks 0,58
varkenslappen 1 kg. 13,50
uien 3 stuks 0,20
36,07 3,28

 
 
 
 

2 opmerkingen:

  1. Oh lekkah! Ken je tantelenny.com? (uit mn hoofd hoor)
    Ook bergen met heerlijke recepten, en zo makkelijk en met een veel betere smaak dan rommel uit een potje. Als ik wel eens indonesisch kook, is die site een grote inspiratiebron. Eet ze!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hmmmmmm lekker, Indonesisch lust ik iedere dag wel. Ook eigengemaakte loempia's zijn erg lekker. Leuke site overigens bedank!

      Verwijderen