vrijdag 15 november 2013

Gastesoep

Gastesoep, nee dit heeft niets met 'gasten' te maken.... alhoewel als je veel bezoek krijgt dan kun je het bezoek wel een lekkere pan maaltijdsoep voorzetten.


maaltijdsoep / gastesoep
perlgrauben
2 pakjes
1,18
paprika rood/geel/groen
3 stuks
1,43
soepbot + poulet+ soepballen
1 + 0,300 + 0,698
11,38
Prei / ui
2 stuks / 2x
0,36
knolselderij
halve knol / 500 gram
0,83
winterwortel
500 gram
0,39
peterselie
uit de vriezer
bouillon
eigengemaakt
water
6 liter
15,57
2,22
(1 liter soep)
stokbrood
4 afbakstokbroden
0,70
roomboter
100 gram
0,24

 Bereiding:

Kook van poulet en soepbot in een liter water een lekker bouillon. Water in de pan, poulet en bot erbij, eventueel wat kruiden (zout, peper, peterselie, bonenkruid etc)  Breng dit aan de kook en laat de bouillon ca. 1-2 uur trekken. Ik doe dit in een snelkookpan dan is het in 30-40 minuten klaar.

Laat de bouillon wat afkoelen. Haal het poulet en het botje uit de bouillon, houdt het vlees apart en geef het botje aan je hond. (wel koud geven!) Zeef de bouillon. Doe de bouillon terug in een hele grote (soep) pan en verdun het met het overige water. Breng dit aan de kook en voeg de perlgrauben toe. Kook de perlgrauben gaar in de bouillon in ca. 30-40 minuten.

Perlgrauben zijn in Duitsland te koop. In Nederland kennen we ‘gort’ deze kun je voor deze soep gebruiken maar het smaakt iets anders dan de Duitse  perlgrauben. (ook lekker, anders plaats ik het recept niet) Maar als je in de gelegenheid bent haal dan de Duitse perlgrauben.

Snij de paprika, ui, prei, knolselderij, wortel in stukjes. Voeg de groente toe en kook de soep nog 8 minuten. De groenten zijn dan beetgaar, wil je gare groente kook het dan ca. 2-4 minuten langer. Voeg de (gare) soepballen en poulet toe. Eventueel nog zout/peper toevoegen en de peterselie.

Opdienen in diepe borden met stokbrood met daarop wat roomboter

2 opmerkingen:

  1. Dit lijkt me ook een hele gezonde soep! Bedankt voor het recept.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. de soep kan nog goedkoper, als je de gehakt balletjes zelf maakt. Normaal doe ik dit ook zelf maar ik had er nu geen tijd voor.

      Verwijderen