woensdag 15 januari 2014

PIZZA SCHUD DEEG

Je kunt natuurlijk een kant en klaar pak pizzadeeg kopen maar het onderstaande recept is simpel en erg goedkoop.

Pizza schuddeeg:

20 gram gist ( verse gist + 5 ml. Suiker + 1 lepel melk ) of 15 gram gistkorrels
350 ml. lauw water
50 gram boter (of olijfolie) 
500 gr bloem
Zout
 
Maak gistoplossing:  (als je verse gist hebt)
Roer suiker en een lepel melk met de verse gist tot  een papje. Laat het staan tot de hoeveelheid verdubbeld is en giet het dan in het  kuiltje in de bloem. 

 

Doe de bloem in een grote kom. Doe het deksel erop en schud alle eventuele klontjes eruit.
Maak een kuiltje in de bloem en strooi het zout langs de rand. Giet in het kuiltje de gistkorrels (of de gistoplossing) gesmolten boter (of olijfolie) en water. Doe het deksel op de kom het schud het geheel flink heen en weer. Haal het deksel eraf en haal het deeg met een schrapper bij elkaar en sluit de kom en schud nog een keer.  Haal het deksel eraf en kneedt heel even het deeg met de hand door. Sluit de kom en laat het deeg een half uur rijzen op een warme plek.



Kneedt het deeg na het rijzen nog heel even door en rol het uit op een stuk bakpapier naar het gewenste formaat van je pizzablik of bakblik. Dek het geheel af en laat het nog even op een warme plek narijzen (10-20 min.) 

 

Maak ondertussen de pizza saus:
Verhit 15 ml. Olie en bak hierin 4 teentjes knoflook, voeg 1 blikje tomatenpuree (200 gram) toe en wat peper, bouillon en tijm.

Verdeel de saus over het deeg en beleg de pizza met:

Champignons, kappertjes, oregano, basilicum, ui, vlees; ham of salami en als laatste een dikke laag geraspte kaas.


Bak de pizza: ca. 25- 30 minuten op 185 graden Celsius.  (hete luchtoven)

Variatie:

Blokjes tomaten, blikje tonijn, ansjovis, restjes groenten, plakjes olijven enz. enz.
 
Kosten:
bloem 0,16
olie 0,05
gistkorrels 0,16
water 0,03
zout 0,01
0,35
tomatenpuree 0,25
kruiden 0,05
champignons 0,40
kaas geraspt 0,75
ham 50 gram 0,45
1,89
2,29

3 opmerkingen:

  1. Ziet er prima uit. Ik ben rond de 10-15 euro kwijt als ik verse pizza haal bij A.Hamster

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De verse vind ik zelf 'de lekkerste' als je toch een keer gemakkelijk wilt doen. Tuurlijk koop ik ook wel eens een diepvriespizza of een verse maar als je even de tijd neemt dan is bovenstaand recept erg lekker. Vooral omdat je er heel veel 'koelkast' restjes op kwijt kunt (restje vis, vlees, overgebleven kaas, groente etc) rauwkost erbij en je hebt een maaltijd of wat wij ook wel eens doen, lekker voor de buis (snacken dus)

      Verwijderen
    2. Dat is inderdaad handig om restjes erop te verwerken.
      Dat ga ik volgende week maken.
      Vandaag wat hapjes gemaakt voor mijn verjaardag.

      Verwijderen