zaterdag 29 maart 2014

wat schaft de pot week 13

De week is nog niet helemaal om maar wat we vandaag en morgen eten is al bekend.

Uitleg; Kasseler Lachs
is niets anders dan gepekelde, en daarna gekookte en gerookte uitgebeende varkensrib.Dus zoals in Nederland ook wel genoemd "varkensfilet".
Het heeft totaal niets met zalm te maken, maar is een specialiteit uit Kassel.


Zondag eten we broodjes met Kasseler en rauwkost. Ik heb kasseler gebakken voor ca 20 personen. (150 gram pp) We weten nog niet of iedereen komt op de verjaardag maar de kasseler is vandaag gebakken en als er dan morgen wat over blijft dan kan ik dit in handige porties invriezen. Kasseler is ook heel erg lekker bij een stamppot.

Verder heb ik de broodjes zelf gebakken volgens Turks recept. Ik kan dit nog niet op mijn site plaatsen want ik moet eerst toestemming vragen aan de persoon waar ik het recept van heb.
Dit regel ik volgende week wel. Maar op deze manier zijn zachte broodjes zelf maken wel heel goedkoop. De kostprijs per broodje is 0,08 cent incl. stroomverbruik!

Hieronder dan wat schaft de pot week 13:

maandag
tagliatelle in roomsaus
tagliatelle 500 gram 1,39
rundergehakt 500 gram 2,39
courgette 2 stuks 0,45
wortel bio 1 x 0,30
prei 1 x 0,17
paprika 1 rode 0,46
slagroom 400 ml. 0,98
kruiden 0,05
olie 1-2 el. 0,03
bindmiddel 0,03
Parmezaanse kaas paar el. 0,25
6,50 1,30 (5 personen)
1 portie in de vriezer
dinsdag
stamppot snijbonen met saucijsje
aardappels 750 gram 0,30
snijbonen 750 gram 1,03
melk 100 ml. 0,07
saucijsjes 3 stuks 2,62
zout/peper 0,02
olie 2-3 el. 0,03
chutney en mosterd 0,10
4,17 1,39 (3 personen)
saucijsje 2 stuks 1,74 in de vriezer
woensdag
Turkse rijst
rijst 500 gram 0,43
uien 2  stuks 0,20
tomatenblokjes 2 blikjes 0,78
tomatensap 500 ml. 0,50
courgette 2 stuks 0,35
reuze witte bonen 1 blikje 0,99
puntpaprika rood 2 stuks 0,50
prei 1 x 0,17
bouillonblokje 0,05
zout/peper 0,02
kipbraadlapjes / scharrel 500 gram 3,69
Turkse 7 kruiden 1 eetlepel 0,03
zout 0,02
olie 2-3 eetlepels 0,05
peterselie paar lepels 0,03
7,80 1,30 (6 personen)
2 porties over
donderdag
rozevalaardappeltjes, kipburger, sla en rauwkost
rosevalaardappeltjes 1 kg. 1,00
kipburger 4 stuks 2,36
sla bio 1 krop 1,50
tomaat 1 x 0,29
komkommer kwart 0,06
ui halve 0,05
slasaus 3-4 eetlepels 0,10
5,36 1,34 (4 personen)
rauwkost 2 personen 0,50
rauwkost:
spitskool 1,19
wortel bio 1 x 0,38
ananas blik 0,59
bleekselderij bio 3 stengels 0,40
komkommer kwart 0,06
mayonaise 3 eetlepels 0,10
1 kg. 2,72
vrijdag
bami met kipsate
bami 260 gram 0,48
prei 1 x 0,17
wortel 1 x 0,15
puntpaprika 1 x 0,25
paprika blokjes dv 100 gram
eigengemaakte bamikruiden 0,07
kipfilet 500 gram 2,39
satesaus 1 liter 1,49
olie 3-4 el 0,05
5,04 1,26 (4 personen)
wortelen voor zoon2 half potje 0,27
zaterdag
kliekjedag
Turkse rijst
stamppot zuurkool dv
spaghetti dv
s avonds hapjesbuffet (nog geen kostenplaatje)
zondag
broodje kasseler
kasseler 3 kg. 14,44 (voor 20 personen)
broodjes zelfgebakken 25 stuks 2,08
rauwkost 1,6 kg. 2,88
19,40
rauwkost:
spitskool 1 kg 1,19
wortel bio hele grote 0,38
ananas blik 0,59
bleekselderij bio 3 stengels 0,40
komkommer halve 0,13
mayonaise 4-5 el. 0,20
1,6 kg 2,88

4 opmerkingen:

  1. Heerlijk Kasselerrib, ik koop het regelmatig in Duitsland. Maar zou het best eens zelf willen maken, mag je het recept hiervan wel delen?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik koop het aan een stuk (1,5 kg of soms minder) dit bak ik in de oven 150 graden ca. 1-1,5 uur tot een kern temperatuur van 67 graden. Daarna laat ik het afkoelen en snij het dan met een snij machine tot plakjes. Voor gebruik even opwarmen in de oven of in de magnetron. Lekker met champignonsaus of chilisaus of net wat je zelf lekker vindt. Dus het is niet echt helemaal zelf maken dat pekelen, koken en roken is een heel bewerkelijk proces maaaaar het kan met een rookoven.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Als je zo'n stuk koopt is het toch al gaar? Ik koop het ook aan stuk en snij het in plakken van 1-2 cm en dat eten we zachtjes opgewarmd meestal met wat ringetjes ui.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. het staat op de verpakking of het wel of niet gegaard is. Er zijn dus 2 varianten.

      Verwijderen