woensdag 23 april 2014

paas-pinkster-kerst brood

Na wat geëxperimenteer heb ik dan nu een paasbrood gebakken. Het eerste exemplaar was heel erg lekker maar ik had er veel te weinig rozijnen en noten in gedaan. Het was dus meer een 'gewoon' bruin brood met hier een daar een nootje en een rozijn.

Dus een tweede poging, die staat nu in de oven. Maar deze keer gaat het helemaal goedkomen met de vulling.

Eerst maar eens de ingrediënten:


(paas) brood
volkorenmeel
290 gram
0,25
bloem
290 gram
0,10
gist
3 tl
0,05
rietsuiker
90 gram
0,08
olie
2 el.
0,03
zout
1,5 tl.
0,02
mengsel van:
diverse noten,
cranberry’s en rozijnen
0,90
warm water
325 ml.
0,01
1,43

 

Bewerking:

Doe alle ingrediënten (behalve het notenmengsel) in de broodbakmachine en zet de machine op deeg.

Als je machine klaar is haal dan het deeg eruit en verdeel het in 3 bollen.
 
 
 

Rol iedere bol uit tot een lap van ca. 15 x 35 cm.
 
 

Leg op iedere lap flink wat van het notenmengsel en rol de  lap op tot een soort worst. Leg deze worst op de volgend lap met notenmengsel en rol dit samen op. Ook de laatste lap eromheen rollen. Leg deze ‘deegworst’ op een bakblik waarop een stuk bakpapier ligt. De zijkanten vouw je iets naar binnen.
 



 
 
 

Laat dit geheel nog 1 uur rijzen op een warme plek. Afdekken met een natte theedoek of een stuk plastic.
 
 
 

Bak het brood op 225 graden ca. 23-27 minuten.

 
(dit plaatje is van vorige week, toen had ik er twee gebakken)

Wil je een stevige korst kwast dan het warme brood af met wat water. 

Uiteraard kun je het deeg ook gewoon in een kom maken maar dan moet je zelf kneden.

 

2 opmerkingen:

  1. Wat een geweldige tip: dat inrollen van de vulling, dank!
    groet

    BeantwoordenVerwijderen


  2. Hey there! You are already on Volrecepten.nl and I wonder if you would also like to share your content on the Belgian page. If this sounds good to you, please, visit Volrecepten.be and add your blog through the top blogs section :)
    Hope to see you there soon!
    Have a nice day

    BeantwoordenVerwijderen