maandag 30 juni 2014

wat schaft de pot week 27...... Tortilla, Mexicaanse gehaktbal en salade


maandag





tortilla  met Mexicaanse gehakt




gemengde salade





rundergehakt bio
400 gram
2,99



Mexicaanse kruiden
1 el.
0,04



ei
1 x
0,19



paneer
paar el.
0,03



krieltjes
1 kg
1,19



rozemarijn
eigen tuin
0,00



rode ui
grote
0,15



Eieren bio
8 stuks
1,52



kruidenzout

0,03



gemengde salade





ijsbergsla, rucola, veldsla, tomaat,
0,60



komkommer





dressing
olie/azijn/honing
0,05



pijnboompitjes
1 el.
0,20



olijven
1 el.
0,10





7,09
1,77
(4 personen)







Bereiding Mexicaanse gehaktballen:
Maak een Mexicaans kruidenmengsel van:
1 tl. Uienpoeder
1 tl. Knoflook poeder (of een vers geperst teentje)
1 tl. Zout
2 tl. Komijnpoeder
1 tl. Chili
3 el. Paprika

Meng 1 eetlepel Mexicaanse gehaktkruiden met het gehakt samen met wat paneer en 1 ei.) In plaats van ui-/knoflook-poeder kun je ook zelf een kleine ui en een teentje knoflook snipperen).Vorm hier 5 gehaktballen van en sla zie iets plat. Bak de gehaktballen in wat hete olie gaar in ca. 25-30 minuten.

Tortilla:
Was de krieltjes goed. Snij ze in kleinere stukjes en doe ze in een magnetronbestendige schaal.Voeg 2 eetlepels water aan de aardappels toe. Gaar de aardappel in de magnetron ca. 1 x 5 minuten op vol vermogen, schud daarna de aardappeltjes om en gaar ze nog 1 keer 5 minuten op vol vermogen.



 Verhit olie in een pan, voeg de in stukken gesneden rode ui en de aardappeltjes toe en bak de aardappeltjes bruin en gaar.  Kruid de aardappeltjes met wat zout en peper. Voeg 1 voor 1 de eieren toe. De dooiers mogen heel blijven, vind je dit niet lekker prik ze dan even door. Je kunt het geheel door elkaar roeren maar ook kun je de eieren wat heel laten. Gaar de aardappel met het ei. Leg eventueel op de bovenkant wat marjolein voor de smaak. Al het ei moet gaar en gestold zijn. Eventueel kun je met behulp van een deksel de hel tortilla even omkeren en zo de bovenkant  snel gaar bakken (zie foto onderaan)

Variatie: bak 200 gram in blokjes gesneden Chorizo uit in een pan en voeg dit aan de aardappel-uien toe.

Leg de tortilla op een bord of snij het in de pan in punten.
Serveer de tortilla met de Mexicaanse gehaktbal en een frisse gemengde salade.

1 opmerking: