zondag 31 augustus 2014

humkessoep

Humkessoep is een echt streekrecept uit het Oosten van het land. Humkes zijn dikke (laatste bonen) van de oogst. De soep wordt ook vaak gemaakt van spekbonen.




Doe het soepvlees/poulet en/of soepbot in een grote (snelkook)pan met water.

Voeg zout, peper, fijngesneden maggiplant en bonenkruid toe.

Trek van het soepvlees/poulet en soepbot een heerlijke bouillon in ca. 1 uur in de snelkookpan of in een soeppan in ca. 2-2,5 uur.

Haal het vlees, bot uit de pan en bewaar het vlees. (bot is voor de hond) Eventueel de bouillon zeven.






Was de bonen en snij ze schuin in zgn ruiten.

Snij de wortel, ui, knolselderij en paprika in blokjes. Snij de prei in ringen en was de prei.

Schil de aardappel en snij deze in stukken.

Voeg de bonen, saucijzen en aardappel aan de bouillon toe en gaar dit 15 minuten voeg daarna de groente toe aan de bouillon en gaar deze tot de gewenste bite. Voeg het soepvlees toe en maak de soep af met zout en peper. Voeg fijngesneden peterselie toe en serveer de soep met stokbrood en roomboter.


Hier de ingrediënten:


humkessoep




dikke bonen 1 kg. 1,00


winterwortel grote 0,15


prei 1 x 0,23


knolselderij halve 0,50


rode paprika 1 x 0,10


vastkokende aardappel 6 stuks 0,20


poulet 3 ons 3,99


soepbot 1x 0,49


rundersaucijzen 4 stuks 4,78


peterselie/maggiplant
0,05


peper/bonenkruid
0,02


bouillonblok eigen gemaakt 0,05


water 5 liter



stokbrood 2 stuks 0,39


roomboter stukje 0,20




12,14 (5 liter)






8 opmerkingen:

  1. Dezelfde soep heet bij ons op het dorp 'snippelsoep'.!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. kun je de naam snippel verlaren?
      Humkes nl. wel, dit betekent klein stukje

      Verwijderen
  2. Bedankt voor het lekkere recept! Volg je blog al een tijdje en ga deze soep beslist maken. Woon nl. ook in het oosten
    (Doetinchem). Groeten, Ank.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Al woon ik m'n hele leven al in het oosten, ik heb het nog nooit gemaakt.
    Misschien toch eens een keertje doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Bedankt voor het recept. Hoewel er talloze recepten zijn en smaken verschillen, hoort paprika hoort er zeker niet in als je een oud streekgerecht uit het oosten van het land wilt maken.

    Streekgerechtenliefhebber

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Op zich heb je gelijk maar voor de kleur vind ik het wel mooi en toch ook lekker om er een rode paprika in te doen.
      Alhoewel, de oranje wortel doet ook wat aan de kleur.......

      Verwijderen
  5. ik ken het met wortel ipv paprika en stukjes rookworst.
    :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Met rookworst heb ik nog niet gehoord. Ik zal het eens proberen.

      Verwijderen