maandag 12 januari 2015

chocolade cake



Chocoladecake
·         125 g pure chocolade
·         400 g bloem
·         500 gram witte basterdsuiker
·         60 g cacaopoeder
·         15 g bakpoeder
·         4 eieren
·         300 ml karnemelk
·         400 ml zonnebloemolie

Hazelnootpastacrème
·         100 g hazelnoten of andere noten
·         100 g poedersuiker
·         17 g cacaopoeder
·         1 el  hazel)nootolie
·         300 g roomboter

Fondant
·         3 el poedersuiker
·         Water
 Verder nodig:
Springvorm 2 x
Staafmixer
Spuitzak 
CHOCOLADECAKE
Verwarm de oven voor op 170 ºC. Hak de chocolade. Meng de bloem met de witte basterdsuiker, cacaopoeder, bakpoeder en de chocolade. Meng in een andere kom de eieren, karnemelk en de zonnebloemolie. Meng de bloemmassa door de eiermassa en spatel door tot een egaal beslag. Vet 2 bakblikken in en bekleed de bodem met bakpapier. Verdeel over de 2 blikken het beslag. Bak de cakes in de oven in circa 30 minuten gaar. Haal de cakes uit de vorm en laat afkoelen.  Kunnen er in jouw oven geen 2 bakblikken tegelijk bak dan de cake na elkaar of je bakt 1 cake van het totale beslag en snijdt de cake na het afkoelen in 2 lagen.

Hazelnootpastacrème
Verwarm de oven voor op 180 ºC. Rooster de hazelnoten in de oven in circa 10 minuten goudbruin. Je kunt de hazelnoten ook in een koekenpan op het fornuis roosteren, pas op dat het niet aanbrand!  Pureer de hazelnoten met een beetje poedersuiker in circa 4 minuten tot een pasta in het bakje van de staafmixer. Roer regelmatig door tot de olie uit de noten vrijkomt. Voeg een beetje poedersuiker samen met de cacaopoeder, hazelnootolie en het zout toe. Meng tot een gladde hazelnootpasta en voeg de rest van de poedersuiker in gedeeltes toe. Roer de boter luchtig en voeg de hazelnootpasta toe. Meng tot een gladde crème.

Maak de fondant door 1 eetlepel water met de poedersuiker te roeren tot een spuitbare fondant. Is het te dun dan wat poedersuiker toevoegen tot het spuitbaar is.

Maak de cake
Haal de afgekoelde cake uit de springvorm en leg deze op een ruime schaal. Snij, als je het in 1 keer gebakken hebt de cake in 2 lagen.
Leg 1 laag op de schaal en besmeer deze met de hazelnotencrème. Bewaar wat van de crème om de cake te versieren. Leg de andere helft  hier bovenop. Schep de overgebleven crème in een spuitzak en garneer de bovenzijde met de hazelnotencrème. Eventueel wat hele hazelnoten er bovenop leggen. Spuit met de fondant leuke versieringen op de cake. Eventueel nog wat cacaopoeder of poedersuiker over de bovenzijde strooien. Laat de cake nog wat opstijven in de koelkast.

Variatie
Bekleed de cake met marsepein ipv versieren met hazelnotencrème
Vervang hazelnoten door amandel of een andere noot.
Vervang de hazelnotencreme door een dikke kersensaus met likeur (dan heb je een soort van Schwarzwalder kirsch)
Het versieren ziet er wat chaotisch uit maar dat heeft zoonlief gedaan. En ondanks de chaos ziet het er lekker uit en de cake was heerlijk.

2 opmerkingen:

  1. Lijkt me heerlijk! Maar wel machtig denk ik.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is inderdaad machtig maar ook heel luchtig. Een klein puntje eten dan maar.

      Verwijderen