zondag 16 augustus 2015

Hype/trend in eten bereiden..........slow cooken

Er is een nieuwe ´hype´ in het eten bereiden........

De slow cooker

Dit is wat onze grootouders op een petroleum stel in de schuur de hele dag lieten pruttelen maar tegenwoordig is het een modern apparaat met een stekker.

Wat is het principe;
Het langzaam garen van een gerecht op een constante temperatuur.

Mijn slow cooker heeft 3 standen. Hoog, laag en warm houden.

- hoog (90°C - 100°C)
- laag (80°C - 90°C)
- warmhoudfunctie (60°C - 70°C)


Ook is de slow cooker te koop in diverse modellen en verschillende inhoudsmaten. (1,5 liter tot wel 8,5 liter)  In de meeste modellen zit een keramieken schaal waarin het gerecht wordt bereidt.
Ik heb een ovale slow cooker van 6,5 liter en een van 3,5 liter.

Of het slow cooken een trend gaat worden????? 

In ieder geval ga ik de komende tijd wat recepten plaatsen. Natuurlijk kunnen deze gerechten ook in de oven bereid worden en soms ook in een pan. Dus de recepten zijn ook te maken als je geen slow cooker bezit.

Hier een plaatje van een slow cooker;




Gelijk maar het 1e recept overigens een toppertje!



Pulled Porc

Ingrediënten voor 6 porties

• 230 ml barbecuesaus uit een fles
• 180 ml ketchup
• 2 gesnipperde uien
• 3 teentjes knoflook, gesneden
• 2 eetlepels honing
• 2 eetlepels bruine basterdsuiker of rietsuiker
• 60 ml worcestersaus
• 1,5 theelepel chilipoeder
• 1 eetlepel Tabasco of sambal
• 1 lekkere snuf zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
• 1,5 kilo procureur

Bereidingswijze

Meng de barbecuesaus, ketchup, ui,  knoflook, honing, bruine basterdsuiker, worcestersaus, chilipoeder, tabasco, zout en zwarte peper in een slowcooker tot alles goed is gemengd .
Snij het vlees in 3-4 stukken.
Leg het vlees in het mengsel, en bedruip het vlees met de saus. Zet de slowcooker op een lage stand. Stoof het vlees op low 7 tot 8 uur gaar of op hoog ca. 5-6 uur.
Schep het vlees uit de slow cooker op en bord en trek het met 2 vorken uit elkaar.
Eventueel het vocht binden met een bindmiddel (maizena, bloem etc)   
Serveer met de saus en met coleslaw.

Recept coleslaw:
Ingrediënten

  • 5 00 gram witte kool (of spitskool), fijn gesneden
  • 100 gram wortel, julienne gesneden
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 75 milliliter melk
  • 75 milliliter karnemelk
  • 135 gram mayonaise
  • 2 eetlepels azijn
  • 2 eetlepels citroensap
  • 50 gram suiker
  • snufje zout en peper


Bereiding in een pan;
Leg het vlees met de saus in een pan en sudder dit met een deksel op de pan op het laagste pitje van je fornuis  tot het vlees gaar is. (ca. 2,5-3 uur) controleer of het vlees gaar is! Zo niet dan moet het langer.

Bereiding oven:
Verwarm de oven op 100 graden. Doe de ingrediënten in een ovenbestendige pan met deksel. Gaar de pork in ca 5-6 uur. Controleer tussendoor af en toe, de pork mag niet droog bakken. Voeg als het  droog dreigt te worden wat water toe.

Lekker op een broodje
Of
Gebakken aardappels, sperziebonen en pulled porc.




1 opmerking:

  1. Hey, deze had ik niet gezien nog.
    Ik heb ook een slowcooker maar gebruik hem niet heel vaak.
    Het is wel handig voor als je weg wilt en daarna geen zin meer hebt te koken.

    BeantwoordenVerwijderen