vrijdag 28 augustus 2015

pittige sate stoof

Dit recept kan zowel in de slow cooker gemaakt worden als in een oven. (recept is van fb de slowcookers)


De kosten van het rundvlees zijn bij mij heel laag omdat ik vlees koop bij een huisslachting. De gemiddelde prijs bij een goede slager is ca. € 14,00-16,00 voor een kg. riblappen/hacheevlees. In een supermarkt ligt de prijs  lager. Dit recept is meteen voor 8 personen. Je kunt de satestoof gemakkelijk invriezen. Wil je dit niet dan halveer je het recept.


Satestoof:
pittige saté stoof met rijst



en sperziebonen




rundvlees 1,5 kg. 8,85


pindakaas 4 el. 0,20


knoflook 2 teentjes 0,10


ketjap 100 ml. 0,50


kokosmelk 400 ml. 0,73


uien 4 stuks 0,50


sambal 1 el. 0,07


bouillonblokje stukje 0,04


peper (zout)
0,02




11,01 1,38 (8 porties)

Bereiding:
Snij de uien fijn.
Snij het vlees in blokjes (of je neemt gesneden hachee vlees)
Doe het vlees in een ovenschaal of in de schaal van de slow cooker. Kruid dit met wat peper. Verkruimel het bouillonblokje en strooi dit over het vlees.
Leg de uien hierop.
Roer de kokosmelk, ketjap, sambal en pindakaas door elkaar. Pers het teentje uit boven dit mengsel.
Giet dit mengsel over het vlees.
vlees en uien in de cooker
marinade erbij en deksel erop en nu maar wachten..........


Slow cooker tijd: 2 uur hoog / 6 uur laag OF 8-9 uur laag.

Of in de oven:
In een ovenschaal met deksel / of in een pan met deksel
6 uur op 90-100 graden Celsius
Je kunt eventueel als je het in de oven wil garen eerst de uien met het vlees aanbakken in een pan met wat olie. Daarna alle overige ingrediënten toevoegen en daarna in een voorverwarmde oven plaatsen.

Controleer tussendoor of het gerecht niet droog bakt. Wordt het wel aan de droge kant dan wat water toevoegen.

Serveer de sate stoof met gekookte rijst en sperziebonen
Zoals jullie kunnen lezen voeg ik tijdens het kookproces geen zout toe. Ik proef aan het eind of er wel of geen zout toegevoegd moet worden.

4 opmerkingen:

  1. Reacties
    1. Het is heerlijk. Voeg je nog meer sambal toe of zelfs 1 Spaans pepertje met de zaadjes dan wordt het echt pittig.

      Verwijderen
  2. Dat klinkt heerlijk, sla het meteen in de favorieten opslaan.

    BeantwoordenVerwijderen