dinsdag 6 oktober 2015

cevapcici met Avjar



Cevapcici met Avjar

Ingrediënten

500 gram rundergehakt
1 ei
Paneermeel
1 el cevapcici kruiden (te koop in Turkse winkels of Toko)
Zout
1-2 el. olie
Handje vol fijngesneden platte peterselie

1 Fijngesneden ui
3 el. Avjar (scherp) (Avjar is een paprika-aubergine puree, te koop in de supermarkt)
4 el Tomatenpuree
Ca. 100 – 150 ml. Heet water

Bereiden


Meng het gehakt met het ei, de Cevapcici kruiden, zout, paneermeel en de fijngesneden peterselie.





Draai er 6-8 ballen van en maak ze iets plat.



De cevapcici ballen aanbraden in 1-2 el olie. 




Haal de gehaktballen uit het braadvet en doe ze in de slowcooker.
Bak in het vet wat nog in de pan zit de uien even rondom.




Voeg de tomatenpuree toe en ontzuur deze even (ontzuren doe je door de tomatenpuree een paar minuten in een hete pan al roerende te bakken)
Voeg aan de ui- tomatenmengsel wat water toe totdat er een saus ontstaat.
Voeg de 3 el Avjar toe en roer dit even door.



Giet dit mengsel op de cevapcici ballen die in de slowcooker zitten.



Gaar de cevapcici in 4 uur op laag.





In dit recept heb ik er platte ballen van gemaakt. De originele cevapcici is een lang, smal gehakt staafje. Zie plaatje hieronder. Uiteraard kun je dit gerecht ook gewoon in een pan maken. Gaartijd in een pan ca. 25-30 minuten voor platte ballen en maak je er echte cevapcici van dan is de baktijd ca. 15 minuten.


4 opmerkingen:

  1. heel leuk dit recept maar het lijkt niet op cevapcici. Cevapcici wordt gegrild of op de bbq gebakken en daar horen raue uiien bij. Ajvar is een bijgerecht maar wordt nooit bij cevapcici gegeten. Cevapcici doe je in een soort "pita" broodje nl een pogace en daar gaan de uien bij eventueel wat fijn gesneden witte kool en wat pavlak.Prijadno, Cisca Servie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Waar Avjar wel of niet bij gegeten wordt is blijkbaar verschillend. Ik heb een blog gelezen van een mevrouw uit Kroatie en die at wel Avjar bij de cevapcici. Hoe jij cevapcici eet lijkt me erg lekker. Ik weet alleen niet was pavlak is, google komt er ook niet uit.

      Verwijderen
    2. pavlak is een zure room die best wel stevig is(puddingdikte). Ajvar is best wel een duur bijgerecht. Een pond kost 5 euro. Het is zo duur omdat het heel erg bewerkelijk is om te maken. Wij maken het ook zelf maar niet ieder jaar.. Groetjes Cisca Servie

      Verwijderen
    3. Bedankt voor de info. Ik heb een recept om avjar te maken, overigens nog niet gemaakt. Volgens het recept kun je het heet in potjes doen, de potjes trekken vacuum en zo zou je het een half jaar tot een jaar kunnen bewaren. Helaas is net de goedkope aubergine/paprika oogst geweest, dan maar een jaartje wachten...

      Verwijderen