zondag 31 januari 2016

wat schaft de pot week 4

Weer een week om. Het streven om de voorraadkast/diepvries wat leger te eten lukt nog niet snel genoeg. Naar aanleiding van de (bio) groente tas die ik donderdag bij de groenteboer koop, bepaal ik wat er gekookt wordt. Zit er andijvie of sla in of zoals deze week wilde spinazie, dan moet dat als eerste op. Dan komt de voorraadkast leeg eten toch op de tweede plaats.

Vorig jaar heb ik een slowcooker aangeschaft. Wat een magnifiek apparaat. De eerste is inmiddels al gesneuveld (werd niet meer warm en is vervangen door de fabrikant). Inmiddels heb ik zelfs een grotere (6,5 liter) erbij aangeschaft. Een aantal proef gerechten zijn gemaakt en goed bevonden. Een aantal gerechten maak ik niet (meer)  klaar, het viel tegen qua mondgevoel/textuur, vaak is de smaak wel goed maar het ziet er soms gewoon niet uit. En het oog wil ook wat.

Welke gerechten komen er niet meer in;
kip-bloemkool curry (de huisgenoten blieven het niet)
lasagne (moet echt in een oven)
havermout-appel toetje (leek wel lijm)
bombay aardappels, het smaakt prima maar de ene keer is het wel gaar en de andere keer niet. Het zal wel aan het soort aardappel liggen. Gewoon in een koekepan maken.

De volgende gerechten zijn een echte aanrader;
gastesoep
erwtensoep
pittige sate stoof
pulled pork
pulled turkey (kalkoen)
pulled tjikken (kip dus)
Rengdang
Ajam ketjap
Ajam pangang
Roti
Pastasaus
Eigenlijk alles wat (lang) stoven moet.

Ik ben nog lang niet uit geexperimenteerd dus er volgen nog wel wat recepten. En alle recepten kun je ook gewoon op het fornuis maken of in de oven.
Pasteipan

Totale kosten deze week: € 62,61

En wat hebben we gegeten:

 
maandag




stamppot zuurkool met 




banaan (uit de oven




aardappels 1,2 kg 0,65


zuurkool bio pakje 500 gram 0,79


bananen 3 stuks 0,60


rundergehakt bio 400 gram 2,99


olijfolie 1-2 el. 0,03


ui 1x 0,10


ketjap 3 el. 0,05


ui 1x 0,10


tomatenpuree 3 el. 0,02


melk 150 ml. 0,08


mosterd 1 el. 0,02


kaas restje 0,25




5,67 1,13 (5 porties)






dinsdag




Sticky chicken - sesam (uit de SC)



met nasi en komkommers



scharrelkipbraadlapjes 1,2 kg. 8,97


honing 1/3 pot 0,40


ketjap kwart kopje 0,20


soja half kopje 0,25


knoflook 2 teentjes 0,02


citroengras 3 theelepels 0,03


gember 3 theelepels 0,03


chili poeder 2 theelepels 0,03


gedroogde uitjes 4 el. 0,05


zout/peper
0,02


sesamzaadjes 5 el. 0,10


bindmiddel paar el. 0,03




10,13 1,45 (7 porties)






rijst 500 gram 0,43


eigengemaakte nasi kruiden 0,10


prei 250 gram 0,40


paprika 3 halven 0,70


courgette 1x 0,55


ui 1x 0,10




2,27 0,25 (9 porties)






3 porties over (diepvries)










komkommer + rode ui
0,89


zoetzure dressing
0,05




0,94








woensdag




gebakken krieltjes met bataat



ijsbergsalade, komkommertjes



en kofte 




gehakt 500 gram 3,14


ei 1x 0,19


paneer + kofte kruiden
0,04


ui 1x 0,07


krieltjes 1 kg, 1,29


bataat 300 gram 0,36


ijsbergsalade:




ijsbergsla halve krop 0,38


tomaat 2 stuks 0,33


komkommer stukje 0,15


rucola hand vol 0,26


dressing
0,06




6,27 1,25 (5 porties)






1 portie gekookte winterwortel 0,25








komkommertjes van gisteren









donderdag




mac and cheese




penne pasta 500 gram 0,49


gehakt 500 gram 3,13


ui 1x 0,07


oregano/peper/zout
0,03


belegen kaas 125 gram 1,48


champignons 400 gram 1,09


courgette 2 stuks 1,18


bouillonblokje stukje 0,05


restjes kaas 150 gram 0,82


bechamelsaus 1 liter 0,66




8,99 1,00 (9 porties)






rucola hand vol 0,20








3 porties over










vrijdag




gastesoep (uit de SC)




perlgraupen pakje 250 gram 0,55


paprika 3 stuks 0,99


prei bio 3 stuks 1,50


knolselderij 250 gram 0,25


winterwortel bio 3 stuks 1,50


bouillonblokje stukje 0,05


soepballen 750 gram 8,18


selderij dv
0,03


bouillon 5 liter 13,04 2,01 (6,5 liter soep)








0,67 kost 1 kopje soep






stokbrood meergranen 0,89








Cannelloni (uit de SC)




cannelloni pak 0,99


tomatenblokjes 1 blik 0,39


wilde spinazie bio ca.300 gram gekookt 1,50


ricotta half bakje 125 gram 0,99


Italiaanse kruiden 1 el. 0,05


zout en peper
0,02


bechamelsaus;




melk 750 ml. 0,41


bloem 5 el. 0,08


zout/peper mespuntje 0,02


geraspte kaas 200 gram 1,09


champignons 250 gram 0,75




5,54 1,11 (5 personen)






zaterdag




mac and cheese van eergisteren



cannelloni van vrijdag



erwtensoep diepvries









zondag




pasteipan




rundergehakt 500 gram 2,94


ui 1 grote 0,07


aardappels 1,2 kg. 0,65


melk 100 ml. 0,06


zout / peper
0,02


knoflook 2 teentjes 0,02


zout / peper / koriander/




citroengras / gember (vet-sin)



nootmuskaat
0,10


zoete ketjap paar eetlepels 0,05


sambal 1 koffielepel 0,02


rijst mie pak 1,04


gekookte eieren 6 stuks 1,14


paneermeel
0,02


roomboter klontjes 0,05


wortel bio 400 gram 1,50


doperwten dv 400 gram 0,76




8,42 1,05 (8 porties)


6 opmerkingen:

  1. Wat een fijn dat de cannelloni goed gelukt is, dat ga ik ook proberen!
    Ik heb zelf ook 2 slowcookers en ben er ook heel blij mee. In de grote maak ik vaak spaghetti/lasagnasaus voor 3 keer, heerlijke groentenchili, erwtensoep etc.
    In de kleine de rest. Ik vind het een uitkomst op werkdagen of gewone drukke dagen. Heerlijk vinden wij ook BBQ kip (staat aankomende week weer op het menu)> drumsticks 6-8 uur op LOW, dan afgieten (heerlijke bouillon om aan de wortel- of pompoensoep toe te voegen) en zelfgemaakte BBQ saus over de kip gieten. Nog een half uurtje doorwarmen en in de tussentijd heb ik rijst gekookt en komkommers klaargemaakt.
    Bedankt weer voor de recepten en zeker het fotorecept van de cannelloni dus!
    Groet,

    Jacqueline

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een fijn dat de cannelloni goed gelukt is, dat ga ik ook proberen!
    Ik heb zelf ook 2 slowcookers en ben er ook heel blij mee. In de grote maak ik vaak spaghetti/lasagnasaus voor 3 keer, heerlijke groentenchili, erwtensoep etc.
    In de kleine de rest. Ik vind het een uitkomst op werkdagen of gewone drukke dagen. Heerlijk vinden wij ook BBQ kip (staat aankomende week weer op het menu)> drumsticks 6-8 uur op LOW, dan afgieten (heerlijke bouillon om aan de wortel- of pompoensoep toe te voegen) en zelfgemaakte BBQ saus over de kip gieten. Nog een half uurtje doorwarmen en in de tussentijd heb ik rijst gekookt en komkommers klaargemaakt.
    Bedankt weer voor de recepten en zeker het fotorecept van de cannelloni dus!
    Groet,

    Jacqueline

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Heb je het recept bbq kip? Ben erg benieuwd. Groenten maak ik bijna niet klaar in de sc, wel gerechten met vlees en groeten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De BBQ saus maak ik met 2 el bruine suiker (of een andere vorm van suiker als je wil, ghula djawa of honing), doordrenken met appelazijn, flinke scheut sojasaus en een theelepel "liquid smoke" (door fam meegenomen uit Amerika) en flink wat ketchup.
      Dit voeg ik toe als de drumsticks al een dag in de slowcooker hebben gestoofd na het afgieten van het vocht. Nog een half uurtje alles doorwarmen en laten intrekken. MMMMM.
      Maar zie dat je een indovariant hebt geplaatst. Ga het even goed doorlezen.
      Voor vanavond jouw cannelloni en hopen dat het geen pap wordt, wat ik bij de gangbare lasagnarecepten op internet wel had in de sc!
      Groetjes!

      Verwijderen
    2. De BBQ saus maak ik met 2 el bruine suiker (of een andere vorm van suiker als je wil, ghula djawa of honing), doordrenken met appelazijn, flinke scheut sojasaus en een theelepel "liquid smoke" (door fam meegenomen uit Amerika) en flink wat ketchup.
      Dit voeg ik toe als de drumsticks al een dag in de slowcooker hebben gestoofd na het afgieten van het vocht. Nog een half uurtje alles doorwarmen en laten intrekken. MMMMM.
      Maar zie dat je een indovariant hebt geplaatst. Ga het even goed doorlezen.
      Voor vanavond jouw cannelloni en hopen dat het geen pap wordt, wat ik bij de gangbare lasagnarecepten op internet wel had in de sc!
      Groetjes!

      Verwijderen
    3. De cannelloni moet gewoon niet te lang. En inderdaad pasta kan beter op het fornuis of in oven dan wordt het geen snot. En bedankt voor het recept. Die liquid smoke kan ik deze zomer op een fair kopen bij ons in de buurt dus nog ff wachten met zelf maken. In tussen tijd toch maar bbq saus uit een fles gebruiken.

      Verwijderen