vrijdag 5 augustus 2016

Ik ben er weer.......en saté

Na een maand afwezig ben ik er weer.
Mijn vakantie zit erop en hieronder ff een paar foto's en een recept van kipsaté.




kipsaté





kipfilet
9.990 kg
61,15
snijafval
0.330 kg.

totaal saté
155 stuks

marinade

2,61
bamboe stokjes
per stuk 0,03
4,65


68,41



kosten
per saté
0,44









recept Marinade:
9-10 kg kipfilet

ui gesnipperd
1 grote
0,07
knoflook
6 teentjes
0,15
koriander
3 el.
0,07
komijn
1,5 el.
0,03
kurkuma
3 tl.
0,03
gember
3 cm.
0,05
trassie
3 tl.
0,03
gula  djawa of suiker
6 tl.
0,03
verse peper
1 hele
0,30
zout
3 tl.
0,02
asemwater
3 el.
0,02
ketjap (Vanka-kawat)
500 ml.
1,76
vet-tsin
3 tl.
0,03
wok olie
scheut
0,02


2,61



Bewerking;
Maak de marinade, meng alle ingrediënten en maak alles klein met een staafmixer of als je hebt alles in een blender.

Snij de kipfilet in mooie blokjes. Met 2 personen heb we de ruim 9 kg. in 1,5 uur klein gesneden.

Marineer de kip minimaal 24 uur in de marinade. De kip moet helemaal onder staan.
Dek de kipblokjes en marinade goed af met een deksel en zet het in de koelkast. Houd er wel rekening mee dat je koelkast heerlijk naar de marinade gaat ruiken.

Na 24 uur  de saté rijgen. Drie of vier blokjes per bamboestokje ( Eventueel 1 handschoen aan anders ruiken je handen dagen naar de marinade) (rijgen ca. 1 uur met 2 personen)
Leg de geregen saté in rechthoekige bakken en zet dit meteen afgedekt in de koeling of vries het in voor later gebruik.

De marinade kun je in een pan in laten koken tot een lekkere saus.

Bakken op de bbq;
Over het algemeen 2 x 3 minuten (zorg dat de kern van de saté 76-80 graden is, dan is het altijd gaar)

Je kunt de gemarineerde kip ook gebruiken om te bakken in een pan. Laat dan de meeste marinade uitlekken (deze verbrand anders in de pan) en bak de kipblokjes gaar. Lekker bij rijst/bami gerechten.

155 saté is natuurlijk wel heel veel maar je kunt ook 1 kg. kipfilet nemen, dan de marinade delen door 3.
Uit 1 kg. kipfilet maak je ca. 20-25 sateetjes (3 blokjes per bamboestokje)

En dan nu de foto's:
bijna 10 kg. kipfilet

zo groot moeten de blokjes

het past in 4 schalen

de marinade

en rijgen maar
een bak vol


we gaan even een proefsateetje bbq-en


En op de verjaardag kunnen er veel meer op de bbq

6 opmerkingen:

  1. Dat is veel!Maar wel lekker.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. voor 32 personen valt mee..... en we hebben wat overgehouden

      Verwijderen
  2. toen ik die eerste foto in mijn bloglijst zag, dacht ik dat het een foto van een blinde darmoperatie was...brrrr!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ziet er goed uit!
    Maak je van het snijafval kippensoep?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. nee het is gewoon weg gegooid wel een idee voor de volgende keer, bedankt!

      Verwijderen