vrijdag 2 september 2016

pulled pork

Weber voorbereiden voor indirect bbq-en


procureur 2,3 kg. van de echte slager

insmeren met bbq saus en dan weer terug op de bbq
En zo ziet het eruit na 6-7 uurtjes. Klaar om met 2 vorken te pullen

kant en klaar om op een broodje te doen.


En zo moet het: (met dank aan BBQ-helden)

Koop een stuk procureur van ca. 2,2 – 3,5 kg. bij de goede slager. Er zijn slagers die procureur  verkopen die ingespoten is met een marinade om het vlees nog malser te maken. Je kunt ook zelf het vlees inspuiten met marinade. Koop daarvoor een speciale spuit o.a. verkrijgbaar  bij de Makro. Het zelf marineren (inspuiten) van het vlees ga ik nu verder niet op in.
 1. Haal het vlees uit de verpakking en dep het droog met wat keukenrol.  Kruid de procureur met een rub. Deze kun je heel goed zelf maken. Een Carolina dry rub is erg lekker. Pak het vlees heel strak in een grote plastic zak en leg het minimaal 3 uur in de koelkast. Langer (12-24 uur) mag ook.
Recept rub:
  • 2 eetlepels zout
  • 2 eetlepels suiker
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • 2 eetlepels gemalen komijn
  • 2 eetlepels chillipoeder
  • 2 eetlepels versgemalen zwarte peper
  • 1 eetlepel cayennepeper
  • 4 eetlepels paprikapoeder
  •  
 1. 2.     Bereid de barbecue voor, zie foto 1en 2; Je kunt de kolen in een starter voorbereiden (duurt ca. 20-30 min.) en dan er gloeiend op de plek van de kolen bij doen maar je kunt ook de kolen op de plek leggen en met behulp van wat aanmaakblokjes starten.
 1. Leg het vlees indirect op het grill rooster, zie foto 3 en meet de kerntemperatuur.  Heb je een kernthermometer meet een snoer dan kun je deze via de gaten in het deksel in het vlees steken. Voeg eventueel wat rookhout toe (dit leg je op de hete kolen) en sluit het deksel. Roken heeft alleen de eerste 3 uur zin, daarna niet meer dan is het vlees dichtgeschroeid en dan neemt het geen rook meer op.
Praktijk;  De luchtgaten van het deksel half open en deze gaten moeten boven het vlees, onder moet de Weber half dicht. De temperatuurmeter bovenin het deksel moet ongeveer op 150°C zijn dan bereik je bij het vlees een temperatuur van. Ca. 110 -120 graden en dat moet het zijn.
 1. Controleer regelmatig de temperatuur van de barbecue. Een te lage temperatuur is niet zo’n probleem maar probeer niet te veel pieken in temperatuur te krijgen en zeker niet te lang. Met de hendel onderaan kun je de temperatuur regelen. Hoe meer ‘gas’ (hendel naar rechts) hoe meer zuurstof,  hoe hoger de temperatuur. Dus stijgt de temperatuur te hoog, gas minder (hendel naar links), daalt de temperatuur  dan meer gas; hendel naar rechts. Op gegeven ogenblik kun je niet verder naar rechts en dan had je eigenlijk al kolen toe moeten voegen.
 1. Bij een kerntemperatuur van 70°C moet de varkensschouder/procureur ingepakt worden in aluminiumfolie. En terug op de barbecue. (schatting is ca. 4 uur nadat het vlees erop gelegd is) Kijk meteen of er nog voldoende gloeiende kolen zijn anders nu even aanvullen.
 2. Na een paar uur (schatting ca. 1,5 – 2 uur ) gaat de kerntemperatuur naar 85°C. Dan wordt het vlees van de barbecue gehaald en uitgepakt in een braadslee.
 3. Het vlees mag terug op de barbecue al of niet in de braadslee,  tot een kerntemperatuur van 85-88°C.(schatting ca. 2,5 uur) In deze fase kan je het vlees insmeren met een barbecuesaus. Dun insmeren anders wordt het een taaie laag om het vlees.
 4. Is de kerntemperatuur 85-88 graden dan is het klaar. Leg het vlees voorzichtig in de braadslee (als je het zonder braadslee had gedaan) en dek het af met een paar lagen aluminium folie.
 5. Het vlees mag minstens 30 minuten tot een uur rusten.
 6. Trek het vlees uit elkaar met 2 vorken.  Eventueel kun je het vlees nu vermengen met wat bbq saus. Dit hoeft niet, je kunt ook op het broodje  nog saus toevoegen.
 7. Serveer de pulled pork op een broodje met coleslaw, een plakje augurk en wat bbq saus.
 8. Mocht je vlees overhouden dan kun je dit invriezen.
De totale bereiding duurt een uurtje of 6-7 MAAR tussentijds kun je heerlijk in de tuin  zitten, een boek lezen of de visite die mee eet, (lastig vallen) bezig houden.

 
4 opmerkingen:

 1. Heerlijk!
  Waarom liggen de kolen naast die aluminiumfolie
  en staat het vlees juist boven de aluminiumfolie?
  Is dat nodig omdat het anders verbrand?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, op deze manier doe je indirect bbq-en, leg je het vlees boven de kolen dan verbrand het inderdaad.

   Verwijderen
 2. Zo blijft je vlees ook het lekkerst. Heerlijk mals! Wij barbecuen ook graag. Mijn favoriet? Zalm op de huid gebakken met dille-mosterd marinade. Maar jou pulled pork marinade ga ik ook zeker een keer proberen.

  BeantwoordenVerwijderen