zondag 5 november 2017

Wat schaft de pot - Kalkoenvlees met sesam en honing

De afgelopen week hebben we alleen maar 'heel snel klaar' eten gegeten. Dit wil dan niet zeggen dat het snackbar eten is of Mac. Nee, gewoon snel klaar of gemakkelijk uit de oven/slowcooker.

Waarom deze week snel klaar. We (ik) ben aan het klussen bij mijn moeder. Het is alweer 32 jaar geleden dat daar een nieuw behangetje aan de muur is geplakt. Het werd weer eens tijd.
Samen met zusje lief zijn we al twee weken aan het klussen, het moet nl. tussen alles door; werken, sporten, poetsen eigen huis, boodschappen doen en de verjaardagen.

Maar nu schiet het op. Halverwege komende week kunnen we de kamer weer inpakken.

Wat hebben we dan de afgelopen week gegeten;

Maandag - Zuurkoolschotel met banaan (oven)
Dinsdag - Spaghetti met de saus uit de slowcooker
Woensdag- Shoarma schotel (oven)
Donderdag - Wraps met kipreepjes en salade
Vrijdag - Nasi met kip in saté saus
Zaterdag - Kalkoenvlees met sesam en honing, nasi van gisteren en mihoen met roerbakgroente.


Ik had een kalkoen bovenpoot 1,4 kg. Deze heb ik zelf uitgebeend. Er zit maar 1 bot in dus dat is niet zo moeilijk. Je kunt het onderstaande recept ook maken met kalkoenreepjes of een stuk kalkoenvlees in stukken/blokjes gesneden.

 Het recept voor kalkoenvlees met sesam en honing;

kalkoenvlees in blokjes 1,2 kg. 5,69


chili poeder 1 tl. 0,01


knoflook 2 teentjes 0,04


sesamzaad 1 el. 0,03


soja saus 100 ml. 0,26


uien 2 stuks 0,25


mosterdpoeder 1 el. 0,03


honing 150 ml. 0,00


citroensap 1 el. 0,02


(sesam) olie 2 el. 0,02


tomatenpuree 4 el. 0,04


Chinese 4 kruiden poeder 1 el. 0,03


Gember (poeder) 1 el. 0,03


bindmiddel
0,04




6,49 1,30 (5 porties)

Zoals je kunt zien heb ik geen extra zout toegevoegd, de sojasaus was al zout genoeg. Vind je het te flauw dan voeg je zout toe.

Bereiding;
Verhit de olie in een pan, bak de kalkoenblokjes (reepjes) aan. Voeg daarna alle ingrediënten toe behalve het bindmiddel.
Laat het garen op een heel laag vuurtje ca. 1 uur. Controleer wel tussendoor of het niet droog kookt. Wordt het aan de droge kant dan een scheutje kokend water toevoegen.
Is het gerecht klaar dan eventueel nog wat binden met een bindmiddel (maizena, aardappelmeel)

Bereiding Slowcooker;
Doe alle ingrediënten in de slowcooker, behalve het bindmiddel.
Zet de slowcooker op LAAG
Gaar het gerecht in ca. 6 uur.
Voeg in het laatste half uur het bindmiddel toe.

Lekker met; Nasi, atjar of mihoen met roerbakgroenten


kalkoenbout met bot 1,4 kg.
Het gerecht in de slowcooker


met atjar, mihoen en nasi



2 opmerkingen:

  1. oei wat lekker! Heerlijk he de slowcooker :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ideaal, ik heb 25 jaar geen erwtensoep gekookt omdat het altijd onder in de pan aankoekt/aanbrand.
      Nu in de SC is het zo eenvoudig om 6 liter erwtensoep te koken...

      Verwijderen