RECEPTEN

 
Curry snel klaar.

2 eetlepels olie
3 lenteuitjes of 1 grote prei
Bakje groene curry pasta (huismerk AH) ca. 100 gram of  2 eetlepels eigengemaakte curry pasta
500 gram  Kipfilet in reepjes of blokjes of kipbraadlapjes in reepjes (Aldi)
1 bouillonblokje (of eigengemaakte bouillon a la kniepertje)
200 gram diepvries doperwten
200 gram diepvries slabonen
Blikje/pakje kokosmelk
3 eetlepels koriander fijngehakt of koriander poeder 2 theelepels
Zout/peper
Eventueel iets bindmiddel (maizena of aardappelmeel)
 
Bereiding:
Snij en was de lenteui (of 1 grote prei)

Verhit olie in de pan en roerbak de lenteui (of prei)

Voeg de groene curry pasta toe en roerbak dit even mee. Voeg de kipreepjes/blokjes toe en zorg dat het goed vermengd wordt met de pasta.

Voeg de kokosmelk toe en het bouillonblokje. (bouillon a la
kniepertje)
Voeg daarna de doperwten en slabonen toe. Laat de curry 10 minuten zachtjes koken totdat het gaar is.

Voeg naar smaak zout en peper toe. (eerst proeven!!!)

Als de curry te dun is dan iets verdikken met bindmiddel (aardappelmeel of maizena)
 

Lekker met (basmati) rijst en een rauwkost van paprika/komkommer/tomaat

 

Hete chilisaus  

125-150 gram rode pepers (voor hete saus / inclusief pitjes)

1 ui

Ca 6 cm gemberwortel (of gember uit een potje)

1/8 liter witte (wijn)azijn

1 dl water

500 gram suiker

 

Was en snijd de peper in grove stukken. (voor hete saus / inclusief pitjes)

Snipper de ui

Hak de gember fijn.

Wijnazijn / water / suiker in een pan verwarmen

Voeg rode peper/ui/gember toe kook dit zachtjes 15 minuten

Maal met een staafmixer alles fijn. Kook de massa nog 2-3 minuten.

Vul af in jampotten, koel bewaren.



Tomatensaus:
1 blik tomatenpuree (ca. 140 gram)
1 gesnipperde ui
zout/peper
bouillon
Olie

Verhit de olie in een pan. Voeg de ui toe en fruit deze even. Voeg de tomatenpuree toe en ontzuur deze even. Voeg bouillon toe totdat je een gladde saus hebt. Voeg zout en peper toe.
Is de saus te dun dan eventueel wat bindmiddel toevoegen
 
Champignonsaus:
1 gesnipperde ui
250 gram champignons
zout en peper
1 bekertje slagroom (200 ml.)
bindmiddel

Verhit de olie en fruit de ui glazig. Voeg de aan plakjes/partjes gesneden champignon toe en bak dit even mee. ZET DE PAN VAN HET VUUR en voeg de slagroom (op kamertemperatuur) toe.
Voeg zout en peper naar smaak toe. Laat de saus gaar/in koken. Is de saus te dun dan wat binden met een bindmiddel (maizena/aardappelmeel etc)

Lasagnesaus: Bechamelsaus: 30 gram boter
30 gram bloem
500 ml. melk
zout en peper.

Smelt de boter in een pan, voeg in 1 x de bloem toe (je krijgt dan een bal) Voeg meteen scheutje voor scheutje de melk toe totdat er een gladde saus ontstaat. Saus ca. 7-10 minuten laten koken.

1 blikje tomaten blokjes
1 blikje tomatenpuree.
Basilicum
oregano
kerrie
paprika
(zout) en peper
olie

Verhit de olie, voeg de tomatenpuree toe en ontzuur deze (ontzuren is op een hoog vuur de puree verhitten)
Voeg de tomatenblokjes toe en de kruiden. Voeg de bechamelsaus toe en als het te dik is nog wat water (of bouillon) Lasagnesaus moet niet te dik zijn, de lasagne bladen nemen nog heel veel vocht op.

Wil je saus met groenten en gehakt dan deze volgorde:
Verhit de olie, bak het gehakt met de kruiden rul. Schuif het gehakt wat aan de kant en voeg de tomatenpuree toe en ontzuur deze even. Voeg de tomatenblokjes toe en de roerbakgroente. Voeg daarna de bechamelsaus toe. Is het te dik dan nog wat water of bouillon toevoegen.

Lasagne afgewisseld met de saus in een ovenschaal doen. Als laatste bovenop wat plakjes tomaat leggen en geraspte kaas. Ca. 40-50 minuten in de oven op 190-200 graden Celsius

eigengemaakte mini loempia's


 
mini loempia vellen 50 vellen 1,25
winterwortel julienne 3/4 wortel 0,35
spitskool in reepjes kwart 0,47
mihoen 1/4 verpakking 0,25
prei 2 stuks 0,85
soja saus 2-3 eetlepels 0,05
oestersaus 2-3 eetlepels 0,07
rood pepertje 1 x 0,08
knoflook 2 teentjes groentetas
kipfiletje in mini reepjes 1 grote 1,00
(knoflook) olie 3 eetlepels 0,04
peper/zout/koriander voorraad
50 stuks: 4,41 0,09  per stuk












Zoet zure saus
Saus
2
uien (middelmaat) zeer fijn gesneden/gehakt
2 tenen
knoflook ook zeer fijn gesneden/gehakt
3 EL olie (zonnebloem)
5 DL warme bouillon (vlees)
2 TL Djahe (gemberwortel)
1 TL
Sambal Oelek
9 EL Tomatenpuree (twee blikjes van 140 gram)
3 EL Rijstwijn (Sake) of Sherry

5-8 EL azijn
5 EL
Suiker (Javaanse/Riet of basterdsuiker)
Eventueel Maïzena/bindmiddel
Olie heet laten worden, ui fruiten.
Tomatenpuree toevoegen en ontzuren (ontzuren is goed heet bakken en omroeren)
Afblussen met de bouillon, daarna alle andere ingrediënten toevoegen. (behalve het bindmiddel)
Door laten koken tot de gewenste dikte.
PROEVEN, is het te zoet dan nog azijn toevoegen, is het te zuur dan suiker toevoegen.
Heet afvullen in schone potten. Potten omdraaien en aflaten koelen.

Of
Meteen nuttigen
Lekker bij nasi / bami / mihoen / gebakken ei /gehaktballetjes

Kool – dille rauwkost 
 halve witte kool of een halve spitskool
1 blikje mais (uitgelekt ca. 250-300 gram)
1 halve komkommer

Kruidenzout

Verse of gedroogde dille

2 eetlepels mayonaise (yogonaise/halvanaise) 

Bereiding:

Schaaf de kool. (fijn)
Halveer de komkommer in de lengte en haal de zaadjes eruit. Schaaf de komkommer (je hebt dan halve plakjes)
Laat de mais uitlekken.
Meng de komkommer – kool – mais – kruidenzout – mayonaise – en de dille.

Het lekkerste is als je de salade een halve dag in laat trekken.

Reitersuppe

5 uien fijngehakt
6 eetlepels olie
1 kg. Gehakt (rund of hoh)
Doosje ossenstaartsoep (honig)Wil je geen pakjes en zakjes, dan vervangen door eigengemaakte ossenstaartsoep
800 ml. Water
1 fles tomatenkethup
2 kleine blikjes tomatenpuree (samen 140 gram)
1 blik ananas in stukjes + het sap
3 rode paprika’s fijn gesneden
1 potje zilveruitjes (zonder het zuur)
Paprika poeder (mild of scherp)
Curry
Tabasco
bouillonblokje

Eventueel mespuntje sambal. 

Variatie:
Voeg champignons toe
Voeg 1 potje kidney bonen toe
Bereiding:
Verhit de olie in een grote pan.
Bak hierin de uien zacht, voeg daarna gehakt toe en bak dit kruimelig.
Voeg de fijngesneden rode paprika toe. Bak dit even mee. Voeg de tomatenpuree toe en bak dit even mee. Blus af met water.
Voeg daarna alle overige ingrediënten toe.
Is de soep te dik dan water toevoegen.

Gaar de soep , af en toe roeren.

Totale kooktijd ca. 15-20 minuten.

Maak de soep op smaak met een mespuntje sambal en eventueel nog wat zout en peper.

 

De soep is een maaltijdsoep, deze mag dus wat dik zijn.

Pasta salade Italiaans

300 gram vlinderpasta
Handvol zwarte olijven
1 courgette
Scheut zonnebloem olie
1 teentje knoflook uitgeperst.
1 kleine ui gesnipperd
5 zongedroogde tomaten (in olie)
2-3 eetlepels mayonaise
Kruidenzout (Herbamare) te koop in de supermarkt.

Kook de vlinderpasta volgens de aanwijzing op de verpakking. Giet de pasta door een zeef en koel de pasta met koud water af.

Snij de courgette in kleine blokjes. Verhit de olie in de pan en voeg de knoflook toe en de courgette blokjes, roerbak de blokjes beetgaar. Laat de courgette blokjes afkoelen.

Snijd de zongedroogde tomaatjes goed fijn. Snij de olijven in ringetjes.

Roer mayonaise, pasta, courgette, gesnipperde ui, zongedroogde tomaten en olijven door elkaar. Maak de pasta op smaak met kruidenzout.

Laat de smaken goed intrekken. Roer desgewenst iets olie van de zongedroogde tomaten door de pasta.

Rode curry met rijst
rode curry
4 eetlepels
0,25
prei
2 stuks
0,30
courgette
groentetas
1,00
paprika
1 rode
0,53
winterwortel
1 x
0,15
sperciebonen
400 gram
1,00
diepvries
paprika
1 groene
0,53
kipbraadlapjes
700 gram
4,19
paraboiled rijst
500 gram
0,45
olie om te bakken
3 eetlepels
0,05
kokosmelk
2 blikjes
1,50
tomaten blokjes
2 blikjes
0,78
10,72
 voor 8 personen
1,34
p.pers.
1 liter curry in de vriezer (3 pers.)


Bewerking:

Snij de kipbraadlapjes in reepjes.
Snij en was de prei.
Snij de winterwortel, paprika’s en courgette in blokjes
Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking

Verhit in een braadpan de olie.

Voeg de goed uitgelekte prei toe en roerbak dit even. Voeg de 4 eetlepels rode curry toe en roerbak dit eventjes, voeg meteen de kipreepjes toe en roer dit goed door de curry. Voeg de blokjes tomaat toe en verhit dit goed samen. Voeg de gesneden groentes toe en breng alles aan de kook. Voeg de kokosmelk toe en de (diepvries) sperciebonen. Breng alles aan de kook en laat het zachtjes koken tot het gaar is. Voeg eventueel nog wat koriander toe bij het opdienen.


Serveer de rijst met de curry

 
bietensalade
bieten gekookt
1 pond
0,45
bio
zilveruitjes
2 eetlepels
0,05
bosuitjes
2 stuks
0,15
bio
augurken
2 stuks
0,15
mayonaise
1-2 eetlepels
0,10
0,90
(2-3pers.)


Bewerking:

Snij de gekookte bieten in blokjes.
Snij de zilveruitjes doormidden.
Snij de augurk in blokjes.
Snij de bos ui in ringetjes.
Schep biet, ui, augurk en mayonaise door elkaar en strooi de bosui eroverheen.

Wil je geen mayonaise dan kun je ook een dressing maken van olie, azijn, suiker (of honing) en mosterd.


Spitskool-wortel –bleekselderij salade

halve spitskool
0,70
blikje ananas
0,65
2 eetlepels mayonaise
0,20
1 winterwortel
0,25
3 stengels bleekselderij
0,33
kruidenzout
1 ui
0,15
peterselie of bieslook
0,25
2,52

Bereiding:

Snij de kool julienne (doe ik met mijn tv hobel zie tabblad handige hulpjes)
Snij de wortel julienne
Snij de ui julienne (je krijgt kleine snippertjes)
Snij de stengels bleekselderij julienne
Laat het blikje ananas (aan stukjes) uitlekken.
Voeg bovenstaande bij elkaar met kruidenzout, mayonaise, peterselie of bieslook.


Rauwkost is het lekkerst als je hem een halve dag laat intrekken.

Voor een ‘light’ versie mayonaise vervangen door halvanaise of yogonaise

Venkel-tomaat rauwkost:

1-2 venkels
1 halve (grote) winterwortel
Cherry tomaatjes (halvebak)
1 hele courgette of halve komkommer
1-2 eetlepels Mayonaise (halvanaise /Yogonaise)
2 bosuitjes
Iets paprika poeder (zoet)
Kruidenzout 

Bewerrking:

Snij de venkel julienne. Snij de wortel julienne.
Halveer de tomaatjes
Halveer de courgette / komkommer en haal de zaadjes eruit.
Snij de courgette /komkommer julienne
Meng alles voorzichtig met de mayonaise, paprika en wat kruidenzout.
Snij de bosui en strooi dit bovenop de rauwkost.
Leg ter decoratie een paar tomaatjes bovenop de rauwkost.

2 opmerkingen:

  1. Wat een fijne recepten heb je verzameld! die loempiaatjes ga ik zeker maken. Waar koop jij loempiavellen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Gewoon in de supermarkt in de diepvries. Turkse winkels en toko's hebben het ook.

      Verwijderen